Erişilebilirlik

Meditasyon Uygulamaları İşe Yarıyor mu?


Meditasyon Uygulamaları İşe Yarıyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Yoğun ve stresli insanların genel şikayeti dinlenmek için zaman ve yer bulamamaları. Yeni bir akıllı telefon uygulaması, kullanıcılara eski Çin yöntemi meditasyonla bu sorunların çözümüne yardım vadediyor.

Çin yazılım mühendisi Peng Cheng, “Sway” meditasyon uygulamasını akıllı telefonunda stresten kurtulmak için kullanıyor. Uygulamada, eski zamanlara dayanan Çin meditasyon teknikleri ve ağır hareketlerle dayanan Tai Chi ona kılavuzluk ediyor: “Bunu kullanma yolu, vücudunuzu yavaş, nazik bir şekilde hareket ettiriyorsunuz. Bunu bir kere yaptınız mı telefon hareketinizi belirliyor ve anlamlı geri bildirim yapıyor”

Bu önemli çünkü birçok insan özellikle başlangıç aşamasındakiler, doğru hareketi yapıp yapmadıklarından emin değiller.

Peng Cheng, “Aslında hareketin kalitesinden bahsediyoruz, yavaşlığın kalitesinden, sürekli ve nazik beden hareketinden. Bunu belli bir süreye kadar devam ettirmeniz gerekiyor,” şeklinde konuşuyor.

Peng, uygulamayı tasarlamak için İsveç merkezli dijital üretim stüdyosu Malmo ile işbirliğine gitti. Hem gürültülü ve hem durgun çevrelerde EEG tarayıcıların kullanımı test edildi.

Sonuçları değerlendiren İngiltere’deki Sussex Üniversitesi’ndeki uzmanlar, uygulamanın rahatlama sağladığını ve ruhsal ağırlığı da azalttığını belirtiyor.

Fakat gelenekçiler bu görüşe karşı.

Michael Miller, “Bir uygulamadan meditasyon öğrenmek YouTube videosundan yüzme öğrenmeye benziyor. Biraz ipucu almak için iyi bir yöntem, ama bu kişisel eğitimin yerini tutmaz, bir insandan geri bildirim almak öğretimin özü,” şeklinde konuşuyor.

Sway uygulamasının yaratıcıları da sınıftaki meditasyonun önemini reddetmiyor. Kendi uygulamalarının dışarda stres içindeki insanlara bir an olsun, rahatlık kazandırma amacında olduğunu belirtiyorlar.

Peng Cheng, “Vermek istediğimiz mesaj teknoloji değil, bu sizsiniz. Bedeniyle uyumlu olabilme özelliğine sahip insanlar,” şeklinde konuşuyor.

Sway, IOS’a indirebilmek 3 dolara mal oluyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG