Erişilebilirlik

Medeni Haklar Savunucusu Martin Luther King İçin Anıt


Medeni Haklar Savunucusu Martin Luther King İçin Anıt
Medeni Haklar Savunucusu Martin Luther King İçin Anıt

Amerika’nın başkenti Washington’da, 20 yıl süren planlama ve çalışmalardan sonra nihayet medeni haklar savunucusu Martin Luther King için yapılan anıt tamamlanıyor. Başkentteki anıt, King’in büyük bir heykeli, yazılarından alıntıların yer aldığı bir duvar ve kitapçı dükkanını içeriyor.

Medeni haklar savunucusu Martin Luther King, Amerikan tarihinde büyük bir değişime imza attı. Washington’daki National Mall’daki anıt King’in ülkeye yaptığı katkıları onurlandıracak. Anıt King’in ‘Bir Rüyam Var’ diye başladığı ünlü konuşmasını yapmasından tam 48 yıl sonra, 28 Ağustos 2011’de törenle açılacak.



Martin Kuther King Anıtı Vakfı’nın başkanı Harry Johnson şöyle konuşuyor: “Vakıfta hepimiz çok sevinçliyiz. Nihayet çalışmalarımız meyvesini veriyor. Yakında başkentte artık bir Martin Luther King Anıtı olacak. Burada böyle bir anıt olmaması gerçekten büyük bir eksiklikti.”

Martin Luther King 1960’lı yıllarda Amerikan medeni haklar hareketinin lideriydi. Ayrımcılığın yaşandığı güney eyaletlerinde protestolar ve yürüyüşlere önderlik etti, şiddete karşı çıktı ve birkaç kez hapise girdi. King’in çabaları sonucu 1964 Medeni Haklar Yasası çıkarıldı. Yasa cinsiyet, ırk, din ve milliyet ayrımını yasaklıyor. King Memphis’de, 4 Nisan 1968’de bir suikast sonucu öldürüldü.

King’in anıtı, Washington, Jefferson ve Lincoln anıtlarına yakın bir yerde, 1 buçuk hektarlık bir alanı kapsayacak. Anıtın odak noktası 1600 metre ton granitten yapılma, Umutsuzluk Dağları” adlı bir heykel. Anıt King’in ünlü “Bir Rüyam Var” konuşmasından alıyor. Anıtın merkezindeyse King’in 10 metrelik heykeli olacak. Granit heykeli Çinli heykeltraş Lei Yixin yapmış. Müzenin Başkanı Harry Johnson heykeli yapması için neden Çinli bir heykeltraş seçildiğini şöyle açıklıyor: “King’in, bir kişinin derisinin rengiyle değil karakteriyle yargılanması gerektiği mesajına inanıyoruz. Onun için Çinli heykeltraşı tercih ederken tamamen artistik yeteneğini göz önüne aldık.”

Johnson anıtın Amerika’da güçlü bir sembol olacağını, Amerika’nın, kurulduğu tarihten beri medeni haklar alanında ne kadar yol katettiğini gözler önüne sereceğini söylüyor. Yönetici şöyle konuşuyor: “Amerika söyledikleri gibi önyargılı olsaydı, bir siyah Amerikalı’nın heykeli başkentin merkezine dikilmezdi. Başkente bakanlar Amerika’ya benzeyen bir Amerika görecekler. Buraya gelen ziyaretçiler King’in sadece Amerika için değil tüm dünya için kim olduğunun anlaşılması zamanı çoktan gelmişti diyecek.”

Johnson anıtın açılış konuşmasının Amerika’nın ilk siyah başkanı Barack Obama tarafından yapılmasının da ayrı bir önem taşıdığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG