Erişilebilirlik

Meclis’te Kadın Muhalefeti ‘Yasa’ Protestosu Yaptı


Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Grup Yönetim Kurulu üyesi Melike Basmacı, neden yemek davetine katılmamaya karar verdiklerini anlattı.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Grup Yönetim Kurulu üyesi Melike Basmacı, neden yemek davetine katılmamaya karar verdiklerini anlattı.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle TBMM’de CHP ve HDP’li kadın milletvekilleri, kadına yönelik şiddete ilişkin ‘Özgecan Yasası’ gündeme alınmadığı için tepkiliydi ve AKP’li Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yemek davetini katılmayarak protesto etti.

Başkent siyasetinde, CHP ve HDP’nin gündeminde kadın haklarıyla ilgili yasal düzenlemeler vardı. CHP, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında ‘Özgecan Yasası’ olarak adlandırılan ve Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz gibi fiillere ilişkin cezai yaptırımları arttırmayı hedefleyen yasa teklifini Meclis’e sunmuştu. Ancak 1 Kasım Genel Seçimleri nedeniyle yasa teklifi kadük olduğu için CHP, ilk önce Kasım ayında ve ikinci kez geçen ay yasa teklifi güncelleyerek yeniden Meclis’e sundu. Son günlerde bütçe görüşmelerine sadece bir gün ara verilmesi ve 8 Mart’ta Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yasa teklifinin gündeme alınması için TBMM Başkanlığı’na talepler iletildi. Ancak TBMM Başkanlığı’nın, CHP’nin yasa teklifini gündeme alma yönündeki önerilerine “ret” yanıtı verdi. CHP’li Aytuğ Atıcı, 2 Mart’ta yasa teklifi gerekçesindeki şiddet olaylarında “istikrarlı artış olduğu” yönündeki ifade nedeniyle reddedildiklerini açıkladı.

AKP’li TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, TCK’daki cezalarda artırım talebindeki yasa teklifini reddetmesi, muhalefette tepkiye yol açtı. Kamuoyuna mesaj olması bakımından özellikle bugün kadınlar lehine yasal düzenleme yapılması çağrısına karşın ret yanıtı, bugün davete katılmama protestosuyla kınandı. CHP’li ve HDP’li kadın milletvekilleri, Kahraman’ın bu akşam kadın vekillere yönelik yemek davetine katılmadı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:48 0:00

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Grup Yönetim Kurulu üyesi Melike Basmacı, neden yemek davetine katılmamaya karar verdiklerini anlattı. Türkiye’de bugün şehitler nedeniyle ya da evlatları öğretmen olarak atanamadığı için ağlayan anneler bulunduğunu kaydeden Basmacı, 8 Mart’ın da kadın acısıyla ortaya çıkmış bir gün olduğunu dile getirdi. Basmacı, Meclis Başkanı’na hadi ‘Özgecan Yasası’nı çıkarma çağrısı yaptıklarını belirterek, bugün için yemek daveti gibi bir etkinliği anlamlı görmedikleri için katılmama kararı aldıklarını ifade etti.

Bu arada siyasetteki kadın olarak varoluşunu da konuştuğumuz Basmacı, bugün özellikle mor renkli olanını boynuna taktığı tığ işi yemenileri TBMM’deki çalışmalar sırasında neden her zaman kullandığını da anlattı. “Dünya nüfusunda yarıya yarıya var olması yanı sıra diğer yarı olan erkekleri de eğiten, yetiştiren de kadınlar” diyen Basmacı, 2010 yılındaki seçim çalışmaları sırasında içeride erkeklerin bulunduğu köy kahvesinde konuşurken dışarıdaki bir köylü kadının yanına gelerek başındaki yazmayı boyuna taktığını anlattı. “O gün anladım ki aslında cesaret, yürek o Anadolu kadınında. O cesareti taşıyabilmek adına o günden beri yazmayı boynunda taşıyorum” diyen Basmacı, 8 Mart nedeniyle de muhabirimize de bir yemeniyi hediye etti.Gün içerisinde TBMM’deki bütçe görüşmelerinde de muhalefet cephesi, 8 Mart’ta kadın haklarını gündeme getirmeyi ihmal etmedi.

Erdoğan’ın sözlerine de tepki gösterildi

Kadın hareketi içerisinde gelmiş HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da, yakasında mor renkli “kadın cinsiyeti” simgesiyle Meclis kürsüsündeydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, son olarak İstanbul-Kadıköy ve İzmir-Karşıyaka’da belediyeler desteğiyle asılan kadın haklarıyla ilgili afişlere yönelik sözlerini eleştirdi. “Yasaklar olmamalı” diyen Kerestecioğlu, 8 Mart’ta ilişkin eylemlere yönelik engellemelere de “Yasaklar sizin, 8 Mart bizim” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Kerestecioğlu, ayrıca bugün Türkiye’nin kadın haklarıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda özel bir komisyon kurulması için de önerge verdi.

Kadınlar için türkü de söylendi

Bir dönem Grup Yorum’un da solistliğini yapmış, sanatçı ve CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı ise, Meclis’te söz alarak, “İzninizle onlar için söylemek isterim, bütün kadınlarımız için” dedi ve “Analardır adam eden adamı. Aydınlıklardır önümüzde gider, sizi de bir ana doğurmadı mı? Analara kıymayın efendiler, bulutlar adam öldürmesin” türküsünü kısaca söyledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG