Erişilebilirlik

Mecliste İnfaz Düzenlemesi Öncesi Anayasaya Aykırılık İtirazı


Türkiye’de Corona virüsü salgını nedeniyle hapishanelerdeki doluluğu da azaltmayı amaçlayan ve Üçüncü Yargı Paketi olarak infaz sistemini iyileştirme gerekçesiyle sunulan yasa teklifiyle ilgili görüşmeler, teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu yönünde tartışmalarla başladı.

TBMM Genel Kurulu'nda Salı günü akşam saat 20.30 sonrasında infaz teklifi görüşmesine geçilecekti, ancak bunun öncesinde Anayasa'ya aykırılık tartışması yaşandı.

HDP grubu, iktidar partisi AKP'nin sunduğu infaz yasası teklifini kısmi af gibi değerlendirmesi gerektiği görüşüyle Anayasa'ya aykırılık değerlendirmesi yapılmasını istedi. HDP'nin Anayasa yönünden usül tartışması açılmasını talebini, oturumu yöneten CHP'den TBMM Başkanvekili Levent Gök kabul etti.

Meclis Başkanvekili Gök, usül tartışmasını açtı, ancak tartışma sonucunda AKP ve MHP'nin çoğunlukta olması dolayısıyla yapılan oylamada infaz düzenlemesi teklifi görüşmelerine geçilmesi kabul edildi. Bunun üzerine HDP grubu, Anayasa'ya aykırı olduğunu ısrarla belirttikleri halde söz konusu teklifin görüşülmesine başlanılmasını ayağa kalkıp ellerindeki dövizleri havaya kaldırarak ve basına dönerek protesto etti.

HDP İnfaz Düzenlemesini TBMM'de Protesto Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

İnfaz yasasıyla ilgili Anayasa'nın 87'nci maddesindeki ''af düzenlemesi yapılması için TBMM’nin beşte üç çoğunlukla toplanması'' hükmünün uygulanması talebi ön plana çıktı. Anayasa'daki "Genel veya özel af ilanını içeren tekliflerin Genel Kurul'da kabulü Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile mümkündür. Gerekli çoğunluk, söz konusu tekliflerin afla ilgili maddelerinde ve tümünün oylanmasında ayrı ayrı aranır. Teklif hakkında verilen genel veya özel af ilanını içeren değişiklik önergesinin kabulü halinde, kabul için gerekli beşte üç çoğunluğun tespiti için bu önergenin oylanması açık oylama suretiyle tekrarlanır" hükmü gerekçe gösterildi.

HDP, Anayasa'daki bu maddenin yanı sıra TBMM İçtüzüğü'ndeki 92'nci maddeye göre de "üye tam sayısının beşte üçü gerekiyor, yani basit çoğunluk değil. Normal bir kanun teklifi gibi görüşülmemesi gerektiğini söylüyoruz, Anayasa'ya aykırılık burdan kaynaklanıyor" görüşünü savunuyor.

Dolayısıyla HDP’ye göre, infaz düzenlemesini görüşmek üzere 589 milletvekili bulunması nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nun en az 354 milletvekiliyle toplanması gerekiyor.

İnfaz düzenlemesi maskeli görüşülmeye başlandı

Meclis Başkanvekili Levent Gök’ün de maske takarak yönettiği TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilleri masalarına kolonya konulurken tüm milletvekilleri de maske taktı.

Gök, kapalı yerlerde maske takmanın zorunlu hale geldiğini anımsatarak, bundan sonraki çalışmaların maske takılarak, sosyal mesafe korunarak sürdürüleceğini söyledi. Gök, milletvekillerini salona maske takılmadan girilmemesi gerektiğini kaydederek, uyarıda bulundu ve bunun üzerine vekiller de kürsüdeki konuşmalarını maskeyle yaptı

İnfaz düzenlemesi neler içeriyor?

AKP’nin MHP’yle işbirliğiyle hazırladığı 70 maddelik yasa teklifi, 31 Mart’ta TBMM Başkanlığı’na sunularak gündeme alınmıştı. Teklifte, muhalefet partileri ve kadın hak örgütlerince “kırmızı çizgi” olarak tepki gösterilen cinsel suçlar ve kadına şiddet suçları nedeniyle cezaevinde olanlar af kapsamına dahil edilmedi. Pakette adi suçlar nedeniyle hapiste olan 90 bin kişiyeyse kısmi af getirilecek.

AKP’li Cahit Özkan, teklifi sunuşunda ''Teklifte, cinsel suçlar, uyuşturucu suçları, kasten adam öldürme, terör, kadına şiddet hariç olacak'' ifadesiyle muhalefet ve kadın hakları örgütlerince karşı çıkılmış suçları kapsama almadıklarını teyit etmişti. Ancak sonrasında TBMM Adalet Komisyonu’nda dünkü görüşmelerde ise teklifteki hükümlere ilişkin soru işaretleri ortaya çıkmıştı.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İyi Partili milletvekilleri ise teklifte satır aralarındaki hükümler ile cinsel suçlar ve kadına karşı şiddet suçuna da af getirildiği görüşünde.

Bunun yanı sıra gazetecilere ve düşünce suçlularına yönelik de ceza indirimi olmadığı gibi tam tersine ceza arttırıcı unsurlar içerdiği iddiası da gündemde.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG