Erişilebilirlik

Meclis Başkanı İsmail Kahraman Fransız Meclisi'nde


TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Paris Temasları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:00 0:00

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti, CHP ve MHP milletvekillerinden oluşan bir heyet eşliğinde Paris'e gelerek Fransız Meclis ve Senatosu'nda temaslarda bulundu.

Fransız Meclis Başkanı'nın daveti üzerine Paris'e gelen Kahraman, Senato Başkanı Gerard Larcher, Ulusal Meclis Başkanı Claude Bartolone ve her iki Meclis'in Türk-Fransız Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri ile görüştü. Temaslarda 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişimi, iki ülke arasında gerginliğe yol açan İnkar Yasası ve ikili ilişkiler ele alındı.

Temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenleyen TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Fransa'da muhataplarına 15 Temmuz darbe girişimini anlatarak, darbenin ardından uygulamaya konan Olağanüstü Hal uygulaması hakkında bilgi verdi.

Fransız muhataplarına, darbe gecesi bombalanan bir Meclis'in başkanı olarak yaşananları detaylarıyla anlatan Meclis Başkanı Kahraman, "Bu büyük tehlike karşısında OHAL ilan ettik. Tüm partiler birleşti ve ortak bir önerge ile 'Demokrasiye evet, darbeye hayır' bildirisine imza attı. Türkiye hep birlikte darbeye karşı durdu" dedi.

Darbe girişimine karşı halk direnişinin Türkiye'de artık darbe yapılamayacağını gösterdiğini belirten Kahraman, "Ümit ettiğim için değil inandığım için söylüyorum. Türkiye'de artık darbe dönemleri sona ermiştir. Türkiye'de artık kimse eline bildiri alarak televizyon ekranlarına geçip darbe yapamayacak" diye konuştu.

Adalet Bakanı Amerika'ya gidiyor

OHAL çerçevesinde yaşanan gözaltılara yönelik eleştirilere yönelik olarak da Kahraman, "Hiçbir devlet kendisini yok etmeye kalkışanlara tepkisiz kalamaz. Hukuki tedbirini alır. Türkiye bir hukuk devletidir ve mücadelesini hukuk devleti kuralları içinde yapar. Ancak arşımızda 25 milyar doları yöneten 160 ülkede okulu olan bir örgüt var. Yaklaşık 40 yıllık bir hazırlığın sonucu yapılan bir darbe. 241 kişinin öldüğü bir darbe girişimi var. Suçlular da cezasız kalamaz" ifadelerini kullandı.

Darbenin baş sorumlusunun Fethullah Gülen olduğunu ve Amerika'dan Gülen'i istediklerini vurgulayan Meclis Başkanı Kahraman, Adalet Bakanı'nın 25 Ekim'de Amerika'ya gideceğini ve kanıtlarla hazırlanmış bir iade dosyasını Amerikan makamlarına sunacağını söyledi. Kahraman, "Amerika bir demokrasi ve hukuk sınavı verecek. Sınıfta mı kalıyor, geçiyor mu göreceğiz. Biz muhataplarımıza 15 Temmuz'da olanları anlatıyoruz. Kör olmayan görüyor. Ama önyargılarla da yaklaşanlar var" dedi.

İnkar Yasası'na iki gün erteleme

Kahraman ve Meclis heyetinin ziyareti nedeniyle Senato'da görüşülen "Eşitlik ve Yurttaşlık Yasası'na önergeyle eklenen "Fransa'da yasayla tanınan Ermeni soykırımını inkar edenlerin para ve hapis cezasına çarptırılmalarını" içeren maddenin görüşülmesi iki gün ertelendi. Ancak yasa Cuma günü Kahraman'ın temaslarının tamamlanmasının hemen ardından görüşülerek kabul edildi. Edinilen bilgilere göre, görüşmelerde İnkar Yasası gündeme geldi ancak, Fransız muhatapları Kahraman'a "söz konusu önergenin Cumhurbaşkanı François Hollande ve hükumetin isteğiyle geldiğini ve Hollande'ın seçimler öncesi bu yasayı çıkarmakta kararlı olduğunu" dile getirdiler.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG