Erişilebilirlik

McMaster Rusya’yı Suçladı


Başkan Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı HR McMaster, Rusya’yı özgür ve açık toplumları sarsmak için “gelişmiş düzeyde zayıflatıcı bir kampanya” yürütmekle suçladı.

Trump’ın yeni ulusal güvenlik stratejisini açıklamasının ardından İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan McMaster, Moskova’nın demokrasilere karşı propaganda ve dezenformasyon faaliyetleri uyguladığını savundu.

McMaster, Rusya’nın Amerika seçimlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin de, bunun “kesinlikle” bir ulusal güvenlik tehdidi olduğunu söyledi.

Trump’ın Rusya ve Çin’i “rakip güçler” olarak tanımlayan stratejisi hakkında değerlendirmelerde bulunan McMaster, “Rusya’nın aslında ne yapmakta olduğuna bakmalıyız. Tabi ki Rusya’nın istikrar bozucu davranışlarına, gelişmiş düzeyde propaganda ve dezenformasyon kampanyalarına karşı koymalıyız” diye konuştu.

McMaster, bunların “özellikle demokratik dünyada, özgür ve açık toplumlarda halkı kutuplaştırmak ve birbirlerine düşürme çabaları” olduğu, “halkın iradesini ve kararlılığını zayıflatma niyeti taşıdığı” görüşünü dile getirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı, “Rusya’nın, seçimler dahil demokratik kurumlara, demokratik süreçlere güvenimizi etkilemeye yönelik “çok gelişmiş düzeyde bir zayıflatma kampanyasına” girdiğini düşünüyorum” dedi.

Rusya’nın kampanyasının siyasi kutupların iki tarafını da hedef aldığını söyleyen McMaster, “Çok solcu grupları da çok sağcı grupları destekleyecekler. Yapmak istedikleri şu; Kim olduğumuza dair güvenimizi sarsacak türden gerilim ve öfke yaratmak” diye konuştu.

McMaster, “yapılacak en önemli işlerden birinin, bunun ifşa edilmesi olduğunu” belirtti.

Kuzey Kore’yi de nükleer füze denemelerinden dolayı eleştiren McMaster, soruna bir çözüm bulma kararlılıklarını yineledi ancak tüm seçeneklerin masada olduğu uyarısını da hatırlattı.

McMaster, “Gerektiği takdirde, Kuzey Kore’yi rejimin işbirliği olmadan nükleer silahtan arınmaya zorlamaya hazır olmalıyız” ifadesini kullanarak, sorunun barışçıl yolla son bulmayabileceğinin de sinyalini verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster, “Kuzey Kore dünya genelindeki tüm medeni halklara ağır bir tehdit oluşturuyor” değerlendirmesinde de bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG