Erişilebilirlik

ABD’den Suriye ve Türkiye Konusunda Açıklamalar


Özel Temsilci Brett McGurk, "Türkiye olmadan koalisyon başarı elde edemez” diye konuştu.
Özel Temsilci Brett McGurk, "Türkiye olmadan koalisyon başarı elde edemez” diye konuştu.

Savunma Bakanı Jim Mattis Başkan Donald Trump’ın IŞİD’e karşı “hızlandırılmış bir operasyon” istediğini açıkladı. Mattis, Trump’ın bu kararını, taktiksel bir değişim olarak niteledi ve Amerika’nın IŞİD’i püskürtmek yerine, güçlü olduğu yerde kuşatma operasyonlarına yoğunlaşacağını dile getirdi.

Amerika’nın IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk de Pentagon’da düzenlenen basın toplantısında, IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleyle ilgili olarak Türkiye’nin önemine dikkat çekti. Özel Temsilci “Türkiye, IŞİD’e karşı mücadelede yakın müttefikimiz ve Türkiye olmadan koalisyon başarılı olamaz” dedi.

Türkiye’nin Rakka’nın IŞİD’ten temizlenmesinden sonra kim tarafından idare edileceği konusundaki kaygılarıyla ilgili olarak da McGurk koalisyon güçlerinin IŞİD sonrası Rakka’nın yönetimi konusunda da hazırlıklar yaptığını söyledi.

Genelkurmay Başkanı Joesph Dunford da basın toplantısında yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rakka’nın IŞİD’ten temizlenmesi için farklı görüşleri olduğunu ancak Amerikan yönetiminin Suriyeli güçlerle hareket etmeyi seçtiğini söyledi. Dunford bu çerçevede Amerika’nın bölgedeki güçlere mühimmat desteği sağlamaya en kısa sürede başlayacağını söyledi. Genelkurmay Başkanı, Amerika’nın rejim güçlerini vurmasıyla ilgili olarak bunun güvenlik sağlamak için önlem amacıyla yapılmış bir operasyon olduğunu ve Amerikan güçlerine yönelik bir tehdit olmadığı sürece bunun tekrarlanmayacağını belirtti. Aynı konu ile ilgili olarak Amerika Savunma Bakanı James Mattis de hedef alınan rejim güçlerinin İran destekli bir birlik olduğunun düşünüldüğünü ancak vurulanlar arasında İran kuvvetlerinin olup-olmadığının bilinmediğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG