Erişilebilirlik

McCurdy: "2012'de Türk-Amerikan İlişkileri Gelişecek"


McCurdy: "2012'de Türk-Amerikan İlişkileri Gelişecek"
McCurdy: "2012'de Türk-Amerikan İlişkileri Gelişecek"

Özellikle Arap Baharı'ndan sonra Amerikalı Kongre üyelerinin olup bitenleri daha iyi anlamaya çalıştığını belirten TCA Başkanı McCurdy'ye göre, Türkiye bölgedeki konumu açısından Amerika için daha da önemli hale geldi

Amerika Türk Koalisyonu TCA, merkezi Washington'daki bir sivil toplum örgütü. Derneğin Başkanı Amerika'nın İstanbul'da görev yapmış eski ticaret ataşelerinden Lincoln McCurdy. McCurdy, 2011'in Türk-Amerikan ilişkileri için iyi bir yıl olduğunu ve 2012'de de iyi ilişkilerin devam edeceğini söylüyor.

TCA Başkanı Lincoln McCurdy, Hülya Polat'ın sorularını yanıtladı. Söyleşiyi izlemek için:



HP - 2011’de Türk-Amerikan ilişkileri açısından nasıl bir yıl oldu, 2012’den neler beklenebilir?

LM - İki ülke arasındaki iyi işbirliğinin devam ettiğini göreceğiz 2012 yılında. Umuyorum ki 2012’de Amerika’da yaşayan Türkler daha fazla dahil olacaklar siyasi sürece, çünkü 2012 ABD’de başkanlık seçim yılı. Bu şekilde ikili ilişkilerin gelişmesine de katkıda bulunacaklarını düşünüyorum.

HP - Amerikan Kongresinin üyeleri Türkiye’nin özellikle Arap Baharı’ndan sonra bölgedeki rolünü nasıl değerlendiriyorlar?

LM - Amerikan Kongresi üyeleri, dünyanın o bölümünde olup bitenlerle çok yakından ilgileniyor ve hala neler olduğunu daha iyi anlamaya çalışıyor. Zannediyorum çoğumuz bunu yapmaya çalışıyoruz. Çok fazla bilinçsizlik var çünkü. Bir nokta giderek daha açık hale geliyor, o da Türkiye’nin bir müttefik olarak, bir danışman olarak önemi. Bu giderek daha açık hale geliyor. Amerika’nın bölgede Türkiye gibi bir müttefiki olması büyük şans. Eğer böyle olmasaydı Amerika çok daha kötü bir durumda olabilirdi ancak Türkiye’nin müttefikliği ve desteği sayesinde o bölgedeki bütün yeni zorluklarla daha iyi başa çıkma imkanı buluyor Amerika.

HP - Sizce Türkiye Arap ülkeleri için bir model olabilir mi?

LM - Türkiye’nin aslında bir modelden çok bir ilham kaynağı olabileceğini düşünüyorum. 1’nci Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından Türkiye çok uzun ve zor bir süreçten geçti ve demokrasiyi bulma yolunda önemli bir aşama yaşadı. Türkiye’de şu ana kadar elde edilen başarılar çok önemli, 1920’lerden buyana gelinen nokta çok önemli. Bu bir ilham kayanağı olabilir. Arap dünyasında halklar bundan ilham alabilirler. Yani bunların yapılabileceğini, kararlılıkla böyle bir sonuç alınabileceğini gösterebilirler. Türkiye’nin kendine özgü bir takım özellikleri var tabii ki. İslam dünyasının diğer ülkelerinin de kendi karakteristik özellikleri var. Dolayısıyla doğrudan bir model olamayabilir Türkiye ama bir ilham kaynağı olabilir.

HP - Amerika’nın Irak’tan çekilmesiyle Türkiye bölgede daha önemli bir rol oynayabilir mi? Bu, Türkiye’yle Amerika arasındaki işbirliğini arttırır mı?

LM - Kesinlikle Türkiye daha büyük bir rol üstleniyor olacak, buna şüphe yok. Türkiye ve Amerika’nın çok yakın çalışmasının önemi büyük. Irak’ta istikrarın sağlanabilmesi için Türkiye ile Amerika’nın birlikte çalışması gerekiyor.

HP - 2012 Amerika’da başkanlık seçim yılı. Amerika Türk Koalisyonu TCA’nın planları var mı Amerika’da yaşayan Türkler’i daha iyi seferber edebilmek, siyasi sürece daha çok katılmalarını teşvik etmek için?

LM - Bizim yapmaya çalıştığımız şeylerden biri, Amerika’daki Türkler’in siyasi sürece dahil olmasını, ayrıca oy verdikleri temsilcilerle daha iyi bir diyalog kurmalarını sağlamak. Amerika’daki Türkler’in siyasileri bilgilendirmesi, Türkiye’nin perspektiflerini anlatması, birçok konudaki görüşlerini aktarması çok önemli. Biz bugüne kadar bu konuda yaptığımız çalışmaları 2012’de de devam ettireceğiz.

HP - TCA’nın 2012 için planları nedir?

LM - Biz 2012’de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti üyelerinin, Türkiye’nin görüşlerini, tarihi ve güncel konulardaki perspektifini daha iyi anlamalarına yardımcı olmaya çalışacağız. Bölgedeki güncel gelişmeleri de daha iyi anlamalarını sağlamak için çaba göstereceğiz. Kongre üyelerini ve danışmanlarını Türkiye’ye götürmeye devam edeceğiz. 2012 Şubat ayında bir Kongre heyetini daha Türkiye’ye götürmeyi planlıyoruz. Her yıl Türkiye’ye 4 ya da 5 ziyaret gerçekleştiriyoruz. Amerika’daki Türk ve diğer etnik gruplardan öğrenciler için staj ve burs programlarımızı da sürdüreceğiz. Özetle, aktif olmaya devam edeceğiz.

HP - Amerika’da yaşayan Türk toplumunun son yıllarda siyasette daha aktif hale geldiğini düşünüyor musunuz?

LM - Kesinlikle. Öyle olmasaydı Türk-Amerikan Dostluk Grubu’ndaki Kongre üyelerinin sayısı 131’e çıkmazdı. Ülkenin tamamında Amerikalı Türkler etkin olmaya devam ediyorlar. Yerel düzeyde temsilci çıkarmaya devam ediyorlar. Çok aktif birçok Türk-Amerikan derneği var. Siyasi süreçte daha aktif olma konusunda daha kararlı olacaklarından hiç şüphem yok.

XS
SM
MD
LG