Erişilebilirlik

McCain’in Ziyaretine Hükümetten 'Hayra Alamet' Yorumu


ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın ziyaretinin ardından Cumhuriyetçi Senatör John Mc Cain’in Ankara’ya gelişini, Türk hükümeti “hayra alamet” olarak yorumladı.

CIA Başkanı Mike Pompeo ve ardından ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’ın ziyaretleri sonrasında bugün Cumhuriyetçi Senatör’ün, Ankara’ya gelişi soru işaretleri oluşturdu. Senatör McCain’in bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım sürpriz şekilde biraraya gelmesi merakı arttırdı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca görüşmede, ABD-Türkiye ilişkileri ile Suriye'de devam eden Fırat Kalkanı Harekatı ve olası Rakka Operasyonu’nun ele alındığı bilgisi verildi.

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı John McCain, NATO üyesi diğer ülkelere yaptığı ziyarette Suriye’de IŞİD’e karşı askeri operasyonlar yürütülmesini gündeme getirmişti. Bu arada McCain, iki gün önce Münih’teki Güvenlik Zirvesi sırasındaki açıklamasında Trump yönetimini NATO üyeleri arasında birleştirici rol üstlenmediği gerekçesiyle askeri açıdan eleştirmişti.

Kurtulmuş: “Görüşmeler her şeyden evvel hayra alamettir”

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında “ABD’li yetkililerin Türkiye’yi ziyaretlerinde Gülen’in iadesi konusunda gelişme sağlanıp-sağlanmadığını” sorusunu şu şekilde yanıtladı:

“Öncelikle, Amerika Birleşik Devletleri’nden çok üst düzey yetkililerle görüşmeler her şeyden evvel hayra alamettir. ABD ile özellikle Suriye'de bazı görüş ayrılıklarımızın giderilmeye başladığının, FETÖ konusunda olumlu adımlar atılmasına imkan sağlayacak birtakım görüş yakınlaşmalarının başladığının da işaretidir. Hem Sayın Cumhurbaşkanımızın hem Başbakanımızın John McCain ile görüşmelerinde ve diğer bütün görüşmelerde, FETÖ'nün iadesi gündeme gelmiştir. Dışişleri Bakanları ile yapılan diğer görüşmelerde de sürekli gündeme geliyor. Sadece Gülen'in değil aynı zamanda bu örgütle iltisaklı olan ve Amerika'ya kaçmış olan, suç işlemiş olan kişilerin de Türkiye'ye iadesi üzerinde durulmaktadır. Bu, Türkiye'nin bir ulusal güvenlik meselesidir. Türkiye'nin dostu ve müttefiki olan bir ülkeden de hem bu dostluk ve müttefikliğimizin bir gereği olarak hem de aramızda var olan karşılıklı suçluların iadesi anlaşmasının bir gereği olarak, FETÖ'yü ve onun irtibatlı militanlarını, onun suç makinası olan adamlarını Türkiye'ye iade etmesini istiyoruz. Her vesileyle bunları dile getiriyoruz.”

Suriye konusunda ise Türkiye ile ABD’nin NATO müttefikliğini hatırlatan Kurtulmuş, yapılacak operasyonlarda, Türkiye'nin rahatsız olacağı PYD unsurlarının değil Türkiye'nin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin de destekleyebileceği ılımlı unsurların tercih edilmesini arzu ettiklerini söyledi. “80 milyonluk istikrarlı bir Türkiye mi, birkaç bin militana sahip olan PYD mi?” diyen Kurtulmuş, ABD’den PYD’ye desteğini mutlaka gözden geçirmesi gerektiği mesajını verdiklerini dile getirdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG