Erişilebilirlik

Mayıs'taki Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Mısırlı Seçmenin İşi Zor


Teknik nedenlerle önde giden üç siyasetçinin adaylığı iptal edildi. İslamcı Selefiler’in adayı Hazım Salih Ebu İsmail’i destekleyen bazı seçmenler, bu nedenle hiç kimseye oy vermeyeceklerini söylüyor

Mısırlılar yeni cumhurbaşkanlarını seçmek üzere önümüzdeki ay sandık başına gidecek.

Mısır’da devrim sonrası ilk cumhurbaşkanının belirleneceği seçimlere sadece birkaç hafta kala seçmenlerin tercihlerinin azaldığı görülüyor.

Teknik nedenlerden ötürü önde giden üç siyasetçinin adaylığı iptal edildi. İslamcı Selefiler’in adayı Hazım Salih Ebu İsmail’i destekleyen bazı seçmenler, bu nedenle hiç kimseye oy vermeyeceklerini söylüyor.

Sandık başına gitmeyeceğini söyleyen Muhammed Salim de bunlardan biri.

Bazı seçmenler Ebu İsmail ile birlikte eski istihbarat müdürü Ömer Süleyman ve Müslüman Kardeşler’in adayı Hayrat El Şatır’ın da saf dışı bırakılmasını, ülkeyi yöneten askeri konseyin, Amr Musa’yı güçlendirmek ve İslamcı oyları bölmek amacıyla tasarladığı siyasi bir oyunu olduğunu düşünüyor.

Ancak bu kararın arkasında art niyet aramayanlar da var.

Hale adlı bu Mısırlı, adaylığı iptal edilen kişilerle ilgili kuşkular olduğunu ve seçime girmemelerinden dolayı da memnun olduğunu söylüyor.

Siyaset uzmanı ve yayıncı Hişam Kasım da aynı fikirde.

Mısır’da herşeyle ilgili komplo teorileri üretildiğini savunan Kasım, “Seçim komisyonunun işini nasıl yaptığına bakacak olursak, prosedüre göre çalıştıklarını görürüz. Prosedürde bazı hatalar vardı, bu hataları ortaya çıkardılar,” diyor.

Müslüman Kardeşler, El Şatır’ın yerine geçecek bir aday çıkardı. Bir zamanlar yasaklı olan grup, son genel seçimlerde başarı elde etti ve bundan sonra siyasi icraatlarından sorumlu tutulacak.

Müslüman Kardeşler’i geçmişte destekleyen bir seçmen, şimdi bu örgütün Mısır’da tek güç olmak istediğine inanıyor. Cemal İbrahim Muhammed, “Müslüman Kardeşler insanları kandırdılar,” diyor.

İslamcı oyların, Müslüman Kardeşler’in ikinci adayı Muhammet Mursi ve grubun eski üyelerinden Abdül Muneym Ebul Fattuh arasında bölüneceği tahmin ediliyor. Liberal adayların devre dışı kalmasıyla birlikte laiklik yanlısı seçmenlerin oylarının diplomat Amr Musa’ya gitmesi kesinleşiyor.

Siyaset uzmanı Hişam Kasım, adayların seçim vaatlerinden ziyade seçmendeki genel izlenimin daha belirleyici olabileceğini düşünüyor.

Kasım, herşeyin eninde sonunda adayların kişiliği üzerinde bittiğine dikkati çekiyor. Uzman, “Örneğin başarılı bir konferans ya da miting düzenlerseniz oylarınız hemen artabilir. Bir sonraki mitingde aynı başarıyı gösteremezseniz bu sefer oylarınız düşer,” diyor.

Hişam Kasım, önümüzdeki birkaç haftanın karmaşık geçeceğini, herhangi bir seçim tahmininde bulunmanın imkansız olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG