Erişilebilirlik

3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


3 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

New York Times, bugün Mueller raporu hakkında Temsilciler Meclisi'nde ifade vermesi planlanan ancak oturuma katılmayacağını açıklayan Adalet Bakanı William Barr ile Demokrat Parti arasındaki zıtlaşmanın derinleştiğini yazıyor. Gazete, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin William Barr'ı Kongre'ye yalan söylemekle suçladığını, Temsilciler Meclisi Yargı Komisyonu'nunsa Mueller raporunun tamamını teslim etmemesi durumunda Barr'ın Kongre'ye itaatsizlikle suçlanacağını söylediğini bildiriyor. Habere göre hükümetin yasama ve yürütme erkleri arasındaki gerginlik onyıllar sonra ilk kez bu kadar tırmandı. Adalet Bakanlığı'nın Çarşamba gününe kadar Mueller'ın raporunun redakte edilmemiş versiyonunu Kongre'ye göndermemiş olması ve Bakan Barr'ın Temsilciler Meclisi'ndeki oturuma katılmayı reddetmesi, gerginliği üst seviyeye taşıyan etkenler. Ancak Mueller'ın Barr'ın Kongre'ye gönderdiği rapor özetine ilişkin memnuniyetsizliğini bildiren mektubunun ortaya çıkması, Nancy Pelosi'nin Barr'a yönelik öfkesini tetikleyen ve bardağı taşıran son damla oldu. Pelosi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Barr'ın Kongre'ye doğruyu söylemediğini, bunun da suç teşkil ettiğini kaydetti. Öte yandan Adalet Bakanlığı, Mueller raporunun orijinalinin paylaşılmamasının nedeninin, halen devam eden bazı soruşturmaların bütünlüğünü ve gizliliğini korumak olduğunu iddia ediyor. Ancak Temsilciler Meclisi Yargı Komisyonu Başkanı Jerry Nadler, bu iddiayı kabul etmiyor ve Trump Yönetimi'nin Kongre'nin anayasal görevi olan yürütme erkinin denetimini engellediğini öne sürüyor.

Washington Post ise üst düzey Iraklı yetkililerin IŞİD'in Suriye'de bulunan ve Amerika önderliğindeki güçler tarafından Mart ayında geri alınan son kalesinde yaşayan 30 bin kadar Iraklı için özel gözaltı kampları kurulmasında ısrarlı olduğunu bildiriyor. Gazete, insani yardım örgütlerinin, şu anda Suriye'de bulunan vatandaşlarını geri almaya hazırlanan Irak'ın tek bir gözaltı kampı kurma planının, bu kişilerin toplumla kaynaştırılmasını zorlaştıracağını ve radikalleşmeyi tetikleyeceğini savunduğunu kaydediyor. Habere göre insani yardım örgütlerinin itirazları, Irak'ın kuzeyindeki Ninevah vilayetinde, Tel Afer yakınlarında kurulması planlanan yeni kampla ilgili tasarıyı önlemeyi başardı. Ancak üst düzey Iraklı yetkililer, IŞİD'in kontrolünde yaşayan ve şimdi Irak'a geri dönmeye hazırlanan ve çoğu kadın ve çocuk olan grubun, mevcut kamplara gönderilerek dağıtılmasına karşı çıkıyor. Iraklı bir yetkili, amacın, güvenlik gerekçeleri nedeniyle bu insanları hep bir arada tutmak olduğunu, memleketlerine gönderilmeleri durumunda yakınlarını IŞİD zulmüne kaybedenlerin hedefi haline gelebileceklerini söyledi. Bağdat Hükümeti, şu anda Suriyeli Kürtler'in denetimi altındaki Al Hol kampında tutulan 30 bin Iraklı sivilin ülkeye geri alınmasıyla ilgili olarak aylardır müzakereler yürütüyordu.

Wall Street Journal ise sosyal medya devi Facebook'un kripto para birimine dayalı bir ödeme sistemi oluşturmak için çok sayıda finans kuruluşu ve online perakende şirketiyle görüşmeler yaptığını bildiriyor. Gazete, Facebook'un planının, başarıya ulaşması halinde, yüksek karlı geleneksel elektronik ticaret sistemini alt üst edebileceği öngörüsünde bulunuyor. Habere göre Facebook, kripto para birimi sistemini ilk kez yaygın hale getirecek bir uygulamaya imza atabilir. Kod adı Libra yani Terazi Projesi olan ve bir yıldan uzun süre önce başlatılan girişim, kullanıcıların dijital bir para birimiyle birbirine para göndermesini, hem Facebook üzerinden hem de internet çapında başka şirketlerden alışveriş yapmasını amaçlıyor. Facebook'un yeni bir ödeme sistemi kurmakla ilgili gizli planları, geleneksel finans şirketlerinden yatırımları da içeriyor. Gazete, Facebook'un bu planının başarıya ulaşmasının önünde birçok engel olduğunu, kripto para birimlerinin ödemelerde kullanımının şimdiye kadar yaygınlaşmamış olmasının bu engellerin başında geldiğini kaydediyor. Bir başka sorun ise Facebook'un kişisel gizlilik ihlalleri nedeniyle kullanıcılarının, yatırımcıların ve denetçilerin gözünde itibar kaybına uğramış olması. Dünya nüfusunun üçte birinin ayda en az bir kez Facebook'a girmesi ve insanların alışveriş yapma ihtiyacı ise Facebook'un lehine olan etkenler. Projeyi hayata geçirmek için bir milyar dolar yatırım arayışı içinde olan Facebook, aralarında Visa ve Mastercard'ın da olduğu firmalarla görüşmeler yaptı. Facebook ayrıca e-ticaret şirketleriyle de görüşüp bu firmaları kripto para kullanmaya ikna etmeye çalışıyor. Gazeteye göre Facebook'un en büyük amacı ise kullanıcılarının hayatlarının birçok alanına daha da derinlemesine işleyebilmek.

XS
SM
MD
LG