Erişilebilirlik

May: ‘Teröre Karşı İnsan Hakları Yasalarını Askıya Alabiliriz’


İngiltere Başbakanı Theresa May
İngiltere Başbakanı Theresa May

İngiltere Başbakanı Theresa May ülkesinde terörle mücadele için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni geçici olarak askıya alabilecekleri mesajını verdi.

Yarın yapılacak genel seçim kampanyasında konuşan May, terör şüphelileriyle başa çıkabilmek için gerekirse insan hakları yasalarının değiştirilebileceğini söyledi.

May tehdit oluşturan kişilerin özgürlüklerinin sınırlandırılabileceğini ve yabancı şüphelilerin sınır dışı edilebileceğini açıkladı.

Muhafazakarlar, İngiltere'de son üç ayda üç terör saldırısı yaşanmasının ardından emniyet güçlerindeki kesintiler ve istihbarat eksikliği nedeniyle ağır eleştiriler alıyor.

May, "Terör şüphelilerinin özgürlüklerinin ve hareketlerinin sınırlanmasından söz ediyorum. Özellikle de şüphelilerin mahkemede yargılanmaları için yeterli kanıt yokken ama onların bir tehdit olduğu yönünde elimizde deliller varsa" dedi.

May, "Eğer insan hakları yasaları bunu yapmamıza engel olursa o zaman yasaları değiştiririz" diye konuştu.

May ayrıca şüphelilerin bir suçlama getirilmeden gözaltında tutulma süresini 28 güne çıkarmayı düşündüklerini de söyledi.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin seçim bildirgesi İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne tamamıyla bağlı kalınacağını belirtiyordu.

Hükümet yetkilileri Sözleşme'den bütünüyle çıkmayacaklarını ancak geçici olarak bazı maddelerin askıya alınabileceğini söylüyor. Sözleşme'ye göre 'derogasyon' olarak bilinen askıya alma, ülkenin varlığını tehdit eden savaş ya da olağanüstü hallerde uygulanabiliyor.

İngiltere ulusal güvenliği koruma gerekçesiyle ülkedeki insan hakları yükümlülüklerini acil bir tehdit karşısında ve sınırlı olarak askıya alma hakkına sahip.

İngiltere ülkenin varlığına tehdit oluşturan unsurları ispatladıktan sonra sözleşmeyi askıya aldığını açıklayabilir.

İngiltere'de 11 Eylül 2001'de New York'taki terör saldırıları sonrasında insan hakları yasaları geçici olarak askıya alınmıştı.

Ancak May'in açıklamaları muhalefet partilerinin tepkisini çekti.

İşçi Partisi Brexit'ten sorumlu sözcüsü Keir Starmer insan hakları yasalarının ciddi suçları cezalandırmada engel olmadığını söyledi ve "demokrasinin kalbindeki değerleri atmanın" tehlikeleri konusunda uyardı.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise hükümetin yabancılar da dahil herkese karşı yasalar dahilinde davranması gerektiğini söyledi.

Londra Köprüsü saldırısında ölü sayısı 8'e çıktı

3 Haziran akşamı Londra Köprüsü'nde düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 8'e yükseldi.

Londra polisi saldırı sonrası kayıplar arasında yer alan Fransız vatandaşı Xavier Thomas'ın cesedinin Thames Nehri'nden çıkarıldığını açıkladı.

45 yaşındaki Thomas en son Londra Köprüsü üzerinde kız arkadaşı Christine Delcros ile beraber yürürken görülmüştü.

Delcros da saldırganların minibüsle düzenledikleri saldırıda ağır yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı.

Londra Emniyet Müdürlüğü İngiliz vatandaşı 27 yaşındaki Khuram Butt, 22 yaşındaki Fas ve İtalyan asıllı Youssef Zaghba ve 30 yaşındaki Faslı Rachid Redouane'nın saldırıyı gerçekleştiren kişiler olduğunu açıklamıştı.

Butt'ın 2 yıldır poliste dosyasının bulunmasına karşın polisin 'saldırı istihbaratı' bulunmadığı gerekçesiyle harekete geçmemesi İngiltere'de eleştirilere neden oldu.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG