Erişilebilirlik

Manchester Saldırısının Sorumluluğunu IŞİD Üstlendi


IŞİD, Manchester Arena’da düzenlenen saldırıyı üstlendi. Örgüt, saldırının konser alanına yerleştirilen patlayıcı ile düzenlendiğini açıkladı.

Örgüt tarafından Telegram üzerinden yapılan yazılı açıklamada, “Hilafet askerlerinden biri patlayıcıyı Haçlılar’ın Manchester kentine yerleştirmeyi başardı” denildi.

Polis saldırganın 22 yaşındaki Salman Abedi adlı kişi olduğunun tespit ediliğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Manchester’da yaşanan saldırının ardından yaptığı açıklamada saldırganın kimliğinin polis tarafından bilindiğini ancak soruşturmanın bu aşamasında teyit edilmediğini söyledi.

Manchester polis teşkilatı da intihar saldırısıyla ilgili 23 yaşındaki bir erkeğin gözaltına alındığını açıkladı.

Manchester’da Amerikalı şarkıcı Ariana Grande’nin konserinin çıkışında düzenlenen saldırıda çoğu çocuk 22 kişi hayatını kaybetti ve en az 59 kişi yaralandı.

May bugün sabah saatlerinde olağanüstü güvenlik ekibini topladı.

Toplantının ardından Başbakanlık binası önünde basına açıklama yapan May, yalnız başına hareket eden saldırganın, “Büyük bir katliam yapmak için saldırının yeri ve zamanını bilinçli olarak seçtiğini” söyledi.

Saldırgan konserin son dakikalarında konser salonu çıkışında el yapımı bir patlayıcıyı infilak ettirmişti.

May, hayatını kaybedenlerin çoğunun çocuk ve gençler olduğunu söyledi ve saldırıyı “dehşet verici, iğrenç bir korkaklık” olarak niteledi.

May “Bir salon dolusu çocuğu kutlanacak bir sahne değil de bir katliam fırsatı olarak gören çarpık ve sapık aklı anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

İngiltere Başbakanı May, polisin saldırganın tek başına hareket ettiğini düşündüğünü ancak ne tür bir destek aldığının da araştırıldığını kaydetti.

May saldırıyla ilgili, “Bugüne kadar İngiltere’nin kuzeyini hedef alan en kötü saldırı” ifadelerini kullandı.

Saldırganın kimliğinin polis tarafından bilindiğini ancak bu noktada bu bilginin teyit edilmediğini de söyleyen May, ülkedeki saldırı tehdidinin ciddi düzeyde ve saldırı olasılığının hala yüksek olduğunu vurguladı.

May’in bugün Manchester’a gitmesi ve orada da olağanüstü güvenlik toplantısına başkanlık etmesi bekleniyor.

Öte yandan Manchester kentinde Arndale alışveriş merkezinin şüpheli bir olay nedeniyle boşaltıldığı açıklandı. Polis halktan çevreyi terk etmelerini istedi.

Aileler konsere giden çocukları ve yakınlarına ulaşmak için sosyal medya üzerinden çağrı yapıyorlar.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG