Erişilebilirlik

İngiltere Başbakanı May: ‘Yeni Saldırı Olasılığı Yüksek'


İngiltere Başbakanı Theresa May, Manchester saldırısının ardından ülkedeki terör tehdidinin en üst seviye olan 'kritik' düzeye çıkarıldığını açıkladı. May bunun yeni saldırıların düzenlenme olasılığının “yüksek olduğu” anlamına geldiğini vurguladı.

Polis, Manchester Arena’daki saldırının sorumlusu olduğu düşünülen Salman Abedi'nin ağabeyi İsmail Abedi'yi de saldırıyla ilgili olarak gözaltına aldı. Polis ayrıca Manchester'ın güneyinde üç kişiyi daha gözaltına aldı.

Londra Polis Teşkilatı'nda terörle mücadeleden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley, soruşturmada “hızlı ilerleme kaydettiklerini” söyledi.

Başbakan May, ülke genelinde kritik noktalarda güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığını ve askerlerin belirli yerlerde konuşlanacağını da söyledi.

May, "Halkın alarma geçmesini istemiyorum ancak bu ölçülü ve mantıklı bir adım" diye konuştu.

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd de ilk aşamada güvenlik önlemleri çerçevesinde 984 askerin görev yapacağını toplamda 3 bin 800 askerin ise kritik noktalarda konuşlanacağını söyledi.

Bu noktalar arasında Buckingham Sarayı, Westminster semtindeki parlamento binası, başbakanlık ofisi, konser ve spor etkinlik mekanları bulunuyor.

Rudd ayrıca Manchester saldırısını düzenleyen Salman Abedi'nin tek başına hareket etmediğini düşündüklerini de söyledi.

Rudd, "Pazartesi günkü saldırı daha önce gördüklerimizden daha karmaşıktı. Bunu kendi başına düzenlemediği görüşü ağır basıyor" dedi.

Güvenlik yetkilileri intihar bombacısının başkası tarafından hazırlanmış bombayı taşıdığı kanısında.

İngiltere'de terör tehdidinin en üst seviyeye çıkarılması oldukça nadir rastlanan bir durum.

Tehdit düzeyi polis, bakanlıklar ve güvenlik birimlerinden temsilcilerin olduğu Ortak Terörizm Analiz Merkezi tarafından belirleniyor.

2006 yılında Transatlantik uçuşlarda sıvı bomba ihbarı nedeniyle tehdit düzeyi en üst seviyeye çıkarılmıştı.

2007'de ise Londra'da bir gece kulübünü bombalamak isteyen bir şüphelinin aranması sırasında da tehdit düzeyi 'kritik' seviyeye getirilmişti.

Önlemler çerçevesinde Londra'da da devriye gezen polisler artırıldı. Bunlar arasında şüpheli davranışları tespit edebilecek uzman görevliler de bulunuyor.

Bu arada saldırıda hayatını kaybeden 10 kişinin kimliği belirlendi. 64 yaralıdan 20'sinin durumunun kritik olduğu belirtiliyor.

Saldırganın profili

Manchester'da özellikle çocuk ve gençleri hedefleyen saldırgan Salman Abedi'nin geçmişiyle ilgili ayrıntılar da açığa çıkmaya başladı.

31 Aralık 1994'te Manchester'da doğan Abedi'nin ailesi Muammer Kaddafi rejiminden kaçmak için Libya'dan İngiltere'ye göçmüş.

Abedi'nin üç kardeşi var.

Salford Üniversitesi'nde işletme eğitimini yarıda bırakan Salman Abedi'nin saldırıdan birkaç gün önce Libya'dan İngiltere'ye döndüğü de ortaya çıktı.

Abedi'nin Times gazetesine konuşan bir okul arkadaşı, "Üç hafta önce Libya'ya gitmişti ve birkaç gün önce geri dönmüştü" dedi.

Ziyaretlerin zanlının Libya'daki olası El Kaide ve IŞİD bağlantılarıyla ilgili şüpheleri artırdığı da belirtiliyor.

İngiltere basınında çıkan haberlere göre Abedi'nin Trablus'ta doğan anne ve babası, Kaddafi'nin devrilmesinden sonra 2011'de Libya'ya geri döndü.

Manchester Üniversitesi'nde görevli radikalleşme üzerine uzman Hamid El-Sayed basın açıklamasında Abedi'nin ailesiyle ilişkilerinin çok kötü olduğunu söyledi.

Bir aile dostunun anlattıklarını aktaran El-Sayed ailesinin Abedi'yi doğru yola getirmek için çok çalıştığını ancak başarısız olduklarını ifade etti.

El-Sayed, "Üniversitede başarısızdı. Libya'ya getirmeye çalıştılar. Avrupa'daki yaşam tarzına uyum sağlamada zorlanıyordu" dedi.

Abedi'nin bir okul arkadaşı ise "Çok çabuk parladığını en ufak bir şeye bile kızdığını" aktardı.

İsminin açıklanmasını istemeyen okul arkadaşı "Yanlış kişilerle takılıyordu ve çok saftı. Ona söylediğiniz her şeye inanırdı" dedi.

Abedi'nin çevresi saldırganın son dönemlerde çok daha dindarlaştığını söylüyor.

22 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı IŞİD üstlenmişti ancak güvenlik birimleri Abedi'nin IŞİD'le bağlantısını kanıtlayan bir delile henüz ulaşamadı.

Saldırıda bir Türk de hayatını kaybetti

Manchester saldırısında hayatını kaybedenlerden birinin Türk olduğu ortaya çıktı. 29 yaşındaki Martyn Hakan Hett'in annesi Figen Murray Manchester yakınlarında yaşıyor. Murray danışman ve hayat koçu olarak çalışıyor. Hakan Hett ise halkla ilişkiler alanında çalışıyordu. Hett'in Facebook sayfasında Ankaralı olduğu ve Manchester'da yaşadığı bilgisi yer alıyor.

Manchester saldırısının hemen ardından Hett'in ailesi kendisinden haber alamadıkları için sosyal medya üzerinden yardım çağrıları yapmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG