Erişilebilirlik

May: “İngiltere AB Ortak Pazarında Kalmayacak”


İngiltere Başbakanı Theresa May ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma stratejisini açıkladığı konuşmasında İngiltere'nin AB ortak pazarında kalamayacağını bunun "AB'yi terk etmemek anlamına geleceğini" söyledi.

Londra'da bakanların ve yabancı büyükelçilerin de bulunduğu bir kitleye hitap eden May, AB ile Brexit görüşmelerinde 12 hedefleri bulunduğu söyledi.

Bu hedefler arasında İngiltere ve İrlanda arasındaki ortak seyahat alanını korumak, AB ile tarife dışı ticaret ve gümrük anlaşması yapmak, Avrupa'yla emniyet ve istihbarat paylaşımını sürdürmek ve İngiltere'deki AB vatandaşlarının göçmenlik haklarıyla, AB içindeki İngiltere vatandaşlarının göçmenlik haklarını kontrol etmek bulunuyor.

May ayrıca İngiltere ve AB arasında ulaşılacak anlaşmayı mecliste oylamaya sunacaklarını da açıkladı.

May hükümeti 23 Haziran 2016'da yapılan referandumdan bu yana Brexit stratejisi hazırlamamakla eleştiriliyordu.

Theresa May'in konuşması İngiltere'nin ne tür bir Brexit anlaşması yapılacağının açıklığa kavuşması açısından önem taşıyor.

İngiltere Başbakanı ayrıca AB ile müzakerelerde "Dişe diş" bir yöntem istemediklerini, AB ya da ortak pazara da zarar verme niyeti olmadığını aktardı.

"İngiltere'yi cezalandırmayın"

May ayrıca AB ülkelerinin İngiltere'yi cezalandırmasını kabul etmeyeceklerini de söyledi.

Theresa May "Bu senaryonun gerçekleşeceğini sanmıyorum ve olumlu bir anlaşmanın sağlanacağına eminim. Ayrıca İngiltere için hiç bir anlaşma olmamasının kötü bir anlaşma yapılmasından daha iyi olduğu kanısındayım" diye konuştu.

May, Avrupa ile dünyanın diğer ülkeleriyle ticaret yapmaya devam edeceklerini söyledi ve İngiltere'nin rekabetçi vergi oranları getirerek dünyanın en iyi şirketlerini ve yatırımcılarını çekmeyi planladıklarını kaydetti.

İngiltere Başbakanı, "Eğer ortak pazardan dışlanırsak, İngiltere'nin ekonomik modelini değiştirmek için özgür olacağız" diye konuştu.

May ayrıca İngiltere'ye gelen göçmenler konusunda tam kontrole sahip olmak istediklerini de söyledi.

May'in konuşması uzun süredir İngiltere'nin ortak pazarda kalma ve gümrük birliğine kısmen devam etme yönündeki seçeneklerin ortadan kalktığı yorumlarına neden oldu.

İşçi Partisi'nin Brexit sözcüsü Keir Starmer ise İngiltere'nin AB gümrük birliğinde kalması ve ülke için en iyi anlaşmanın sağlanması gerektiği yorumunu yaptı.

May'in konuşması öncesinde değer kaybeden sterlin daha sonra yükselişe geçti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG