Erişilebilirlik

May: 'Kabine Destek Verdi'


İngiltere Başbakanı Theresa May, kabinesiyle düzenlediği toplantının ardından kameraların karşısına geçti.

May konuşmasında fazla ayrıntıya girmedi ancak üzerinde anlaşılan taslağın bütün İngiltere’nin en iyi şekilde çıkarına olduğunu kaydetti.

Bunun ilerlemelerine yardımcı olacağını kaydeden May, kabinenin kendisine destek verdiğini de belirtti.

Ancak İngiltere medyasına yansıyan haberlerde kabinenin konuyla ilgili olarak aslında bölündüğü yaklaşık 10 kabine üyesinin May’in Brexit planına karşı çıktığı kaydediliyor.

Theresa May “bu anlaşma kendi paramızın kontrolünü, kanunlarımızı, sınırlarımızı bize geri veriyor, serbest dolaşımı sonlandırıyor, işleri, güvenliği ve birliğimizi koruyor” dedi.

May, önlerindeki seçeneklerin özellikle Kuzey İrlanda konusunda zorlu olduğunu belirtti.

May, Perşembe günü konuyla ilgili parlamentoda konuşma yapacağını da hatırlattı.

Avrupa Birliği adına Brexit müzakerelerini yürüten Michel Barnier de varılan uzlaşının müzakereleri sonuçlandırmak için bir basamak olduğunu kaydetti.

Barnier, İrlanda’da katı bir sınır olmasını engelleyen bir sonuca vardıklarını da belirtti.

Barnier, hala yapılması gereken çok işin olduğunu belirtti ve gidilecek uzun bir yol olduğunu kaydetti. Barnier, normal bir Brexit’in zor olabileceğini de vurguladı.

May’in partisi parlamentoda çoğunluğa sahip değil ve Kuzey İrlanda Demokrat Birlik Partisi’nin desteğine ihtiyacı var.

Ancak partinin lideri Arlene Foster muhtemel gümrük düzenlemesinin İngiltere’yi zayıflatacağını ve Başbakan’ın bunun ulusun çıkarına olduğunu iddia edemeyeceğini söyledi. Foster, “Kuzey İrlanda ticaret kurallarının Brüksel tarafından belirlenmesi demokratik açıdan kabul edilemez” dedi.

Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson da benzer görüşler dile getirerek, söz konusu gümrük anlaşmasını kabul edilemez olarak niteledi.

Ancak May’e yakın kaynaklar Avrupa Birliği’yle varılan anlaşmanın başarılı şekilde uygulanacağı düşüncesinde.

Avrupa Birliği'yle Londra, İngiltere'de 2016'da yapılan ve ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılması yönünde sonuçlanan refarandumun ardından iki yıldır ayrılığın nasıl olması gerektiğini müzakere ediyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG