Erişilebilirlik

10 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


10 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00

Wall Street Journal, Başkan Trump'ın Çin'e yönelik yeni gümrük tarifesi uygulaması kararıyla ilgili haberi aktarıyor. Gazete, Amerika'nın 200 milyar dolarlık ithal Çin ürünlerine uygulanan gümrük tarifesi oranını yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkardığını, Trump'ın Amerika'nın Çin'den ithal ettiği her ürüne yeni vergiler getirme tehdidinde bulunduğunu yazıyor. Trump'ın şu anda ek gümrük tarifesi uygulaması kapsamında olmayan 325 milyar dolarlık Çin ihraç ürünlerini de bu kapsama dahil etmesiyle Amerika'nın Çin'den ithal ettiği her bir ürüne yüzde 25 gümrük tarifesi uygulaması gündemde. Habere göre uygulamanın yürürlüğe girmesi, dün Amerikalı ve Çinli müzakerecilerin görüşmeleri rayına oturtmak için bir araya gelmelerini izledi. Müzakereciler bugün de görüşmelere devam edecek. Ancak Beyaz Saray, ek gümrük tarifesi uygulamasını askıya almak gibi bir planın söz konusu olmadığını kaydetti. Pekin ise misilleme yoluna gitme konusunda kararlılık sergiledi, ancak ayrıntı vermedi. Gazete, Trump'ın gümrük tarifesi uygulamalarını gerek uluslararası ticaret ortakları gerekse iç politikada Kongre'ye karşı kazanç sağlayan bir taktik olarak gördüğünü kaydediyor. Öte yandan Senato'daki Demokrat Partililer'in lideri Chuck Schumer, Trump'ın Çin'e karşı aldığı sert önlemleri desteklediğini, ancak Çin'in ekonomi politikasında temel değişiklikler yapacak bir anlaşmaya varılamaması durumunda desteğini çekeceğini söyledi.

Öte yandan Wall Street Journal, Washington ve Pekin arasında ticarette yaşanan restleşmenin yatırım, teknoloji ve akademiyi etkilemeye başladığını kaydediyor. Gazeteye göre karşılıklı şüphecilik ve jeostratejik rekabet, siyasi ve kişisel ilişkilerin içine işliyor. On yıllardır birbirine entegre olan iki ekonominin farklı önceliklere yönelmesinin işaretleriyse oldukça net. Ayakkabıdan akıllı telefonlara birçok sektörde faaliyet gösteren Amerikalı imalatçılar, Çin'e alternatif arayışı içine giriyor. Amerikalı yetkililer Çinli yatırımcıları yeni kurulan Amerikan firmalarındaki hisselerini satmaya zorluyor. Çinli bilim insanlarının Amerika vizeleri geciktiriliyor. Gazete, iki ülke arasındaki bu ayrışmanın hangi noktaya varacağını, mevcut müzakerelerden çıkacak sonucun belirleyeceği yorumunda bulunuyor. İlişkilerin kısıtlı olduğu ve sıkı kontrol altında tutulduğu yeni bir Soğuk Savaş senaryosu ise gerçekçi görünmüyor. Bunun nedeni Çin ekonomisinin ve uluslararası arenayla olan entegrasyonunun çok büyük olması. Ancak gazete, Amerikalı ve Çinli yatırımcılar, şirketlerin ve akademisyenlerin müzakerelerden anlaşma çıkmaması durumunda farklı alanlarda, farklı stratejilerin peşinden gitmek zorunda kalacağı öngörüsünde bulunuyor.

Washington Post ise Senato İstihbarat Komisyonu'nun Başkan Trump'ın büyük oğlu Donald Trump Jr'ı ifadeye çağırmasının Cumhuriyetçi Parti içinde zıtlaşmaya yol açtığını yazıyor. Gazete, bu zıtlaşmanın Senato Yargı Komisyonu'nun açtığı Rusya soruşturmasının kaderini belirleyebileceğini, ancak komisyonun Cumhuriyetçi Partili Başkanı Richard Burr'un şiddetli eleştirilere rağmen geri adım atmadığını kaydediyor. Habere göre Trump'ın oğlunun ifadeye çağrılması üzerine patlak veren anlaşmazlık, Senato'nun yürüttüğü Rusya soruşturmasına verilen desteği zedeleyebilir. Bu soruşturma, Kongre'de Rusya'nın 2016 seçimlerine müdahalesine ilişkin olarak yürütülen tek partilerüstü soruşturma. Gazete, anlaşmazlıkların büyük çoğunluğunun kaynağının, 2020'de görev süresi dolduğu için yeniden seçime girecek olan Trump eksenindeki Cumhuriyetçi senatörler olduğunu yazıyor.

New York Times ise Kuzey Kore'nin dün bir hafta içinde ikincisini gerçekleştirdiği kısa menzilli balistik füze denemelerinin Başkan Trump'ın Kuzey Kore'yi nükleer silahlardan arındırmak için yürüttüğü diplomatik çabaların işe yaramadığını ortaya koyduğunu kaydediyor. Habere göre Trump, diplomatik girişimlerinin sonuçlarından ötürü ”kimsenin memnun olmadığını” söyledi. Öte yandan Trump'ın bu sözlerinden birkaç saat önce Amerika, kömür yüklü bir Kuzey Kore gemisine el koydu. Bir araştırma grubu ise Kuzey Kore'nin sayısı giderek çoğalan uzun menzilli füzelerini saklamak ve korumak için tasarlanan büyük ve eski bir üssün olduğunu ortaya çıkardı. Bu son gelişmeler, zamanlama olarak, Trump'ın Çin'le ticaret konusunda anlaşmazlık yaşadığı döneme denk geldi. Amerika'nın Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'u kontrol altında tutmak için en çok ihtiyacı olduğu ülke, Çin. Gazete, Kuzey Kore'nin son balistik füze denemelerinin Seul'ü ya da Güney Kore'de üslenen Amerikan birliklerini ne kadar kolaylıkla vurabileceğinin göstergesi niteliğinde olduğunu yazıyor. Uzmanlar, Kuzey Kore'nin beş gün önceki denemede kullandığı füzelerin çok büyük olasılıkla Rus yapımı olduğunu, son denemenin de benzer silahlarla yapıldığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG