Erişilebilirlik

2 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


2 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Amerikan basını, Adalet Bakanı William Barr’ın Rusya soruşturmasını yürüten ve soruşturma kapsamında Başkan Trump’ın yargıya müdahale edip etmediğini araştıran özel yetkili savcı Robert Mueller’ın hazırladığı raporla ilgili olarak dün Senato Yargı Komisyonu önünde verdiği ifadenin ayrıntılarını aktarıyor. Amerika’nın önde gelen gazetelerinin bugünkü başyazılarını da Barr’ın ifadesine ayırdıkları görülüyor.

Washington Post’un başyazısı “William Barr itibarını ateşe attı, verdiği ifade verdiği hasarı katlayarak arttırdı” başlığını taşıyor. Gazete, George H.W. Bush yönetiminde de görev yapan deneyimli hukukçunun Trump’ın dalkavukluğunu yapması için hiçbir nedeni olmadığını yazıyor. Ancak başyazıya göre Barr, yine de, itibarını zedeleyecek şekilde adım atmaktan geri kalmadı ve Mueller’ın elde ettiği bulguların kaygı verici unsurlarını kabul etmede başarı sağlayamadı. Barr’ın Başkan Trump’ı kriminal faaliyetleri nedeniyle suçlamamasının nedeni, bu konudaki delil eksikliği değil, Adalet Bakanlığı kuralları gereği başkana görev başındayken kriminal suçlama yöneltilememesi. Başyazı ayrıca Barr’ın, Mueller’ın raporun özetinin soruşturmanın sonuçlarını tam olarak yansıtmadığı şeklindeki şikayetlerini konusunda Kongre’yi yanılttığını kaydediyor.

Washington Post bugün ayrıca Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu iktidardan uzaklaştırmak için yapılan planın işe yaramadığını yazıyor. Gazete, Venezuelalı muhalif lider Juan Guaido’nun aceleci davranması nedeniyle planın beklentileri karşılamadığını kaydediyor. Habere göre kanlı protestoların patlak verdiği, Trump Yönetimi’nin Küba ve Rusya’yı Maduro’yu iktidarda tutmakla suçladığı bu kriz ortamında Washington’un Venezuela’yla ilgili gelecekteki girişimlerinin Amerikan Ordusu’nu kapsayıp kapsamayacağı konusunda karmaşık mesajlar veriliyor. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela’da barışçıl bir çözüm üretilmesinden yana olduklarını ancak askeri hamlenin de olasılık kapsamına alındığını söyledi. Pompeo, gerektiği takdirde Amerika’nın askeri müdahalede bulunabileceğini kaydetti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise Trump’ın Venezuela’da her seçeneğin masada olduğu konusunda net davrandığını, Guaido’nun Maduro rejimi tarafından kötü muameleye maruz bırakılmasına seyirci kalmayacaklarını belirtti. Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerse askeri olmayan seçeneklere vurgu yaptı ve Venezuela’da çatışmaya hazırlanmaları gibi bir talimat almadıklarını kaydetti.

Wall Street Journal da Barr’ın Kongre’de verdiği ifadenin ayrıntılarını aktarıyor ve konuyu başyazısında irdeliyor. Gazetenin “Gerçek bir Adalet Bakanı” başlığını kullandığı başyazısı ise içerik açısından Washington Post’un başyazısının taban tabana zıttı niteliğinde. Wall Street Journal’a göre William Barr, görevini yaptığı için Senato’daki Demokrat Partililer tarafından adeta düşman ilan edildi. Gazete, Mueller’ın, Barr’ın Kongre’ye gönderdiği rapor özetinden memnun olmadığını kaydeden bir mektup kaleme almasını, Barr’ın Trump’ın suçlarını örtbas etmesinin kanıtı olarak algıladığını kaydediyor. Oysa Barr’ın dört sayfalık özetinin 448 sayfalık raporun tamamını kapsaması, zaten olanaksız. Bunun yanısıra Barr, zorunda olmamasına rağmen raporu olabildiğince ayrıntılı şekilde Kongre ve kamuoyuyla paylaştı. Gazete ayrıca Mueller’ın özet metnini gözden geçirmesi teklifiği reddetmesini de sorumluluktan kaçmak olarak nitelendiriyor. Demokratlar’ın rapordan Trump’ın adaleti engellemediği sonucu çıkmasından ötürü hoşnutsuzluk duyduğunu kaydeden gazete, Barr’ın gerçek bir Adalet Bakanı olarak davrandığının altını çiziyor. Wall Street Journal’a göre Barr’ın Senato’daki Demokratlar tarafından hırpalanması, Mueller’ın Rusya soruşturmasından eli boş çıkması nedeniyle duyduğu öfkeyi yansıtıyor.

Wall Street Journal bugün ayrıca Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz oranlarında değişiklik yapmama ve faizi yüzde 2,25 ila 2 buçuk bandında tutma kararı aldığını yazıyor. Gazete, bankanın benimsediği “bekle-gör” politikasının, geçen yıl küresel piyasalarda yaşanan çalkantılar nedeniyle patlak veren yavaşlama korkularından sonra ekonomiyi istikrara kavuşturduğunu yazıyor. Habere göre FED Başkanı Jerome Powell’ın, dün düzenlediği basın toplantısında, son zamanlardaki yumuşak enflasyonun geniş kapsamlı ekonomik zaafiyetlere işaret ettiği yönündeki kaygıları dikkate almadığı gözlendi. Powell, piyasalarda FED’in bu yılın sonuna doğru faizleri düşürmeye hazırlandığı şeklindeki beklentileri de karşılıksız bıraktı. Amerikan ekonomisinin sağlıklı olduğunu vurgulayan Powell, mevcut politikalarını sürdüreceklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG