Erişilebilirlik

Mattis: ‘ABD Rusya’yla Askeri İşbirliğine Hazır Değil’


ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Amerika ile Rusya’nın askeri işbirliğine gitmesinin mümkün olmadığını söyledi. Brüksel’deki NATO toplantısına ilk kez katılan Mattis, bu tür bir işbirliği için koşulların uygun olmadığını dile getirdi; siyasi liderlerin ortak bir zemin oluşturma yolunda çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.

Mattis, herhangi bir işbirliğinden önce, Rusya’nın uluslararası hukuk kurallarına riayet ettiğini kanıtlaması gerektiğine de işaret etti.

ABD Savunma Bakanı bu açıklamayı, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu’nun, Moskova’nın Pentagon’la işbirliğine hazır olduğunu söylemesinden sonra yaptı.

ABD, Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’nın Kırım yarımadasını ilhak etmesinden sonra Rusya’yla askeri işbirliğini askıya almıştı. Geçen yıl ise Obama yönetimi, Suriye’de ateşkes anlaşması çerçevesinde Rusya ile askeri işbirliği seçeneğini yeniden düşünmeye başlamıştı.

Ancak ABD Savunma Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri, plana karşı çıkınca işbirliği gerçekleşmedi.

Bugün, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Görüşme sonrasında Lavrov’a, Trump yönetimindeki karışıklıktan Moskova’nın rahatsızlık duyup-duymadığı soruldu, ancak Rus bakan konunun Amerika’nın iç sorunu olduğunu söyleyerek yorum yapmaktan kaçındı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG