Erişilebilirlik

Mattis’ten Güney Kore’ye Koruma Güvencesi


ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Kuzey Kore’den gelen nükleer tehditlere rağmen Güney Kore’yi koruma politikalarından vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Güney Kore’yi ziyaret eden Mattis, Kuzey Kore sınırındaki askersiz hat üzerinde bulunan Panmunjom köyünde Amerika ve Güney Kore askerlerine seslendi, “Bu sorunu diplomatik yollardan çözmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi.

Mattis, “Nihayetinde diplomatlarımız da güçlü askerlerle, havacılar ve denizcilerle desteklenmek zorunda. Böylelikle omuz omuza vererek, birlikten doğacak kuvvetle hareket edebilirler” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson gibi, Jim Mattis de amaçlarının savaş olmadığının altını çizdi. Mattis, “Amaç Kuzey Kore’yi, tamamen ve geri dönüşü olmayan şekilde nükleer silahlardan vazgeçmeye mecbur bırakmak" ifadelerini kullandı.

Mattis sınırda ABD-Güney Kore askeri gözlem noktasından Kuzey Kore’yi seyretti ve daha sonra sınırdaki durumla ilgili bilgi aldı. ABD Savunma Bakanı ayrıca, askerden arındırılmış bölgeyi de ziyaret etti.

Mattis iki günlük ziyaretinde Güney Kore lideri Moon Jae-in ile de görüştü. Görüşmede Moon, ABD’nin Kore Yarımadası’ndaki askeri varlığını överek bunun Kuzey’i caydırmada etkili olacağını söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı da, bugün Güney Kore’ye giderek Mattis’e katılacak. ABD Başkanı Donald Trump’ın da 7-8 Kasım tarihinde Seul’e gitmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG