Erişilebilirlik

Mattis Türkiye'nin Rus Savunma Sistemi Planlarını Değerlendirdi


ABD Savunma Bakanı James Mattis, Türkiye’nin egemen bir devlet olarak Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alma hakkı olduğunu söyledi ancak bu sistemin NATO’nun askeri ekipmanıyla uyumlu olmayacağını söyledi.

Savunma Bakanlığı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis’e, Türkiye ile Rusya arasındaki alışverişin, Türk-Amerikan askeri ilişkilerinde gerilim yaratıp yaratmayacağı soruldu.

Mattis bu soruya, “Buradaki sorun Rus sistemiyle NATO sisteminin nasıl eşgüdümlü çalışacağı. Bu asla olamaz. Ama sonuçta sadece eşgüdüm meselesini halletmek de değil. Görmemiz lazım. Bakalım satın alma olacak mı? Gerçekten kullanacaklar mı, sadece bir bölgeye mi konuşlandıracaklar? Bunun gibi şeyler. Bunlara bakmak lazım. Ama şu açıkça ortada, NATO sistemleriyle uyumlu çalışamayacaklar” yanıtını verdi.

Bir NATO müttefikinin ileri teknoloji bir Rus askeri donanımı almasını ABD’nin onaylayıp onaylamadığı ile ilgili ise Mattis, “Bu bağımsız bir karardır” demekle yetindi.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, S-400 hava savunma sistemlerine ilişkin çalışmaların ve değerlendirmelerin devam ettiğini belirterek, “Türkiye’nin NATO üyeliği, tedarik konusu da dahil olmak üzere çok yönlü bir politika izlememize engel değildir” demişti.

Savunma Bakanı Fikri Işık geçen haftalarda, “Türkiye’nin acil ihtiyaçlarını S-400 sistemlerini satın alarak çözeceğiz” demiş ve Rusya’dan alınacak S-400 sistemleri ile ilgili tüm teknik görüşmelerin tamamlandığını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG