Erişilebilirlik

Mattis Suriye’den Çekilme Kararını İmzaladı


Görev süresi 1 Ocak’ta dolacak olan Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilme kararını imzaladı. Konuyla ilgili açıklamayı Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü yaptı.

Söz konusu imza Trump’ın Mattis’in görev süresinin 1 Ocak’ta sona ereceğini açıklamasının ardından geldi.

Bir Savunma Bakanlığı yetkilisi Suriye için kararnamenin imzalandığını kaydetti. Sözcü, konuyla ilgili operasyonel bir ayrıntı vermedi.

Mattis, hafta içinde istifasını sunmuş ve rahat bir geçiş süreci olması için Şubat ayının sonuna kadar çalışacağını kaydetmişti. Ancak Başkan Donald Trump’ın, Mattis’in istifa mektubundaki eleştirel metne tepki gösterdiği ve istifasını 1 Ocak’tan itibaren işleme aldığı belirtilmişti.

Yetkililer çekilme konusunda bir zaman dilimi belirtmiyor ancak bunun haftalar içinde başlayabileceği kaydediliyor. Üst düzey bir yetkili özel bir plan üzerinde çalışıldığını kaydetti.

Çarşamba günü Trump, Amerikan askerlerini Suriye’den çekeceğini açıklamıştı.

NATO ve Amerika’nın geleneksel ittifakları konusunda Trump’la zaman zaman ters düşen Mattis, Suriye kararının ardından da istifa kararı almıştı.

Mattis hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler arasında hayli saygı gören bir isim. Mattis’in ayrılışı küresel güvenlik konusunda endişeleri arttırmış durumda.

Amerika’nın Suriye’de 2 bin askeri olduğu tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG