Erişilebilirlik

Mattis: ‘IŞİD Militanları Kaçıyor’


ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Amerika’nın desteklediği Irak güçlerinin toprak kaybetmeye devam eden IŞİD militanlarını ‘bitireceğinden’ şüphe duymadığını söyledi.

Mattis, Irak Başbakanı Haydar Ebadi’yle görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “IŞİD kaçış halinde. Muharebede güçlerimize karşı koyamayacaklarını anladılar ve kaybettikleri tek bir toprak parçasını geri alamadılar” diye konuştu.

Mattis’le beraber kürsüde bulunan Irak’taki en üst düzey Amerikalı komutan Korgeneral Stephen Townsend de, “Çatışmalar sert geçiyor ama ivme bizim ortaklarımızdan yana” ifadesini kullandı.

Townsend’in görev süresi Eylül ayı başında sona erecek.

Mattis daha önce yaptığı açıklamada da, aşırıcıların, kendilerini Suriye-Irak sınırının her iki tarafında ‘sıkıştıracak’ askeri bir ‘mengenede’ mahsur kaldığını söylemişti.

Mattis, Başkan Trump’ın yeni Afganistan stratejisini açıklamasından saatler sonra Bağdat’a vardı. Trump, Irak ve Suriye’de de IŞİD’e karşı daha agresif ve etkili bir yaklaşım sergileme sözü vermişti ancak şu ana kadar önceki başkan Barack Obama’dan büyük farklar içeren bir strateji açıklamış değil.

Mattis Bağdat’a gelmeden önce Ürdün’de yaptığı açıklamada da, El Kaim'in batısından Suriye'nin doğusundaki Deyr ez Zor'a uzanan Fırat nehri vadisinin zaman içinde IŞİD'den temizleneceğini belirtmiş, IŞİD’in “sayılı günlerinin kaldığını” kaydetmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG