Erişilebilirlik

Mattis Guantanamo’yu Ziyaret Etti


ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, askerlerin Noel’ini kutlamak için Guantanamo’daki Amerikan Donanma Üssü’nü ziyaret etti. Mattis, yaklaşık 16 yıl aradan sonra Guantanamo’yu ziyaret eden ilk ABD savunma bakanı oldu.

Associated Press’in haberine göre, Mattis ziyaretinde, mahkumların tutulduğu tesisleri gezmedi ya da mahkumlara yönelik politikaları tartışmadı, askerlerle biraraya geldi. Mattis’in ziyareti, Trump yönetiminin askeri hapishanenin geleceğine yönelik politikası üzerindeki belirsizliğinin sürdüğü bir döneme denk geldi.

Başkan Donald Trump, Guantanamo’daki herhangi bir mahkumu serbest bırakmadı ya da evine veya üçüncü bir ülkeye gönderilmelerine resmen izin çıkanların listesine yeni bir isim eklemedi.

Mattis, Donald Rumsfeld’in 2002 yılı Ocak ayında Afganistan’dan ilk mahkumların gelmesinden birkaç hafta sonra Guantanamo’yu ziyaretinden bu yana üsse giden ilk savunma bakanı oldu.

Guantanamo’da halen 41 mahkum bulunuyor. Bunlardan 10’u bir askeri komisyon tarafından suçlandı. 5’i için ise hapishaneden ayrılmaları için izin çıkmıştı ancak Amerika’daki mevcut yönetim altında statüleri şüpheli. Geri kalan 26 mahkumun durumu da belirsiz.

Eski Başkan Barack Obama, hapishaneyi kapatmak istemişti ancak Kongre engelini aşamamıştı. Kongre üyeleri, mahkumların ABD’ye sevkedilmesine itiraz etmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG