Erişilebilirlik

Mattis: ‘Esat Kimyasal Silah Uyarısını Dikkate Almış Görünüyor’


Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis, Suriye rejiminin Amerika’nın kimyasal silah uyarısını dikkate almış göründüğünü söyledi.

Mattis, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat rejiminin “herhangi bir yeni kimyasal saldırı başlatmamıştık” açıklamasına atıfta bulunarak “Uyarıyı ciddiye almış görünüyorlar” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer geçen Pazartesi günü yaptığı açıklamada Esat’ı sert biçimde uyararak, rejimin bir başka kimyasal saldırı düzenlemesi halinde “Esat ve ordusunun bunun bedelini çok ağır şekilde ödeyeceğini” belirtti. Bu açıklama Amerikan istihbaratının Suriye’de yeni bir kimyasal saldırı için “potansiyel hazırlıklar” tespit ettiklerini duyurmasının ardından geldi. Suriye rejimi ise söz konusu iddiaları reddetti.

Muhaliflerin denetimindeki Han Şeyhun kasabasını 4 Nisan’da hedef alan kimsayal saldırıda 80’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıya Amerika da dahil olmak üzere uluslararası kamuoyu sert tepki gösterdi.

Amerika Savunma Bakanı Mattis, Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın yeniden inşasını mümkün kılan Marshall Planı’nın 70’inci yıldönümü töreninde konuştu. Mattis, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i de uluslararası arenada sorun yaratıcı girişimlerde bulunmakla suçladı.

Mattis, Putin’in kendi ülkesi sınırları dışında da huzursuzluk yaratıcı faaliyetler sergilediğini ve bunun Rus halkına zenginliklerini ya da umutlarını geri getirmeyeceğini söyledi.

Mattis, Başkan Donald Trump’ın zaman zaman NATO’yu, özellikle üye ülkelerin kendi üzerlerine düşen mali payları ödememesi noktasında eleştiriyor olmasına karşın Amerika olarak NATO’ya olan bağlılıklarının sürdüğünü söyledi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de yaptığı konuşmada transatlantik bağların önemini vurguladı. Leyen, Almanya’nın NATO yükümlülüklerini yerine getirmek için gayri sayfi milli hasılasının yüzde ikisini savunma harcamalarına ayırmasından yana sözler sarfetti.

Alman bakan “Ortaklar olarak NATO içerisindeki yükü adil şekilde paylaşmamız gerekiyor. Bu, Almanlar olarak bizim güvenliğimiz konusunda daha fazlasını yapmamız gerektiği anlamına geliyor” dedi.

Trump geçen ay Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşmesinin ardından, Almanya’nın NATO içerisinde üzerine düşen mali yükümlülükleri tam olarak yerine getirmediği suçlamasını yinelemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG