Erişilebilirlik

Mattis Asya’da Kuzey Kore’yi Konuştu


 FILE - U.S. Secretary of Defense Jim Mattis reacts as he disembarks from his plane. Mattis will be spending much of the coming week in Asia, first attending a defense ministers meeting in the Philippines and then traveling on South Korea and Thailand.
FILE - U.S. Secretary of Defense Jim Mattis reacts as he disembarks from his plane. Mattis will be spending much of the coming week in Asia, first attending a defense ministers meeting in the Philippines and then traveling on South Korea and Thailand.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) savunma bakanlarının iki günlük toplantısı için Filipinler’de bulunan Mattis, “Kuzey Kore’nin provokasyonları bölgesel ve küresel güvenliği tehdit ediyor” dedi.

Japonya Savunma Bakanı Itsunori Odonera, Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze kapasitesinin “farklı yanıtlar” gerektiren, “eşi görülmemiş, kritik ve ani” tehdit düzeyine ulaştığını öne sürdü.

Odonera, yükselen bu tehdidin, ülkesini, Amerika’nın “tüm seçeneklerin” gözden geçirilmesi gerektiği şeklindeki duruşunu benimsemeye mecbur bıraktığını söyledi.

Odonera bu açıklamaları, Filipinler’de bulunan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ve Güney Kore Savunma Bakanı Song Young-moo’yla üçlü toplantının başında yaptı. Her üç bakan da kameralar önünde Kuzey Kore’yle ilgili konuştu ancak soru almadı.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) savunma bakanlarının iki günlük toplantısı için Filipinler’de bulunan Mattis, Japonya ve Güney Koreli savunma bakanlarıyla birlikte üçlü bir toplantı düzenledi.

Odonera, Kuzey Kore’nin son yeraltı nükleer denemesinin, atom bombasından çok daha güçlü bir hidrojen bombası olabileceğini belirtti.

Japon bakan, “(Kuzey Kore) Nükleer ve füze kapasitesini kararlı şekilde güçlendirdi. Kuzey Kore’nin oluşturduğu tehdit, ‘eşi görülmemiş, kritik ve ani’ bir düzeye ulaştı. Dolayısıyla bu tehdit düzeyine karşı koymak için farklı yanıtlar geliştirmeliyiz” ifadesini kullandı.

Mattis ise, Pyongyang’ı BM Güvenlik Konseyi kararlarına meydan okumakla suçlasa da, Onodera’ya göre daha temkinli bir dil kullanarak, olası bir askeri adımdan söz etmedi. Mattis bunun yerine, Kuzey Kore’ye nükleer programını terketmesi için baskı uygulamada ABD, Japonya ve Güney Kore’nin birlikte hareket etmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Mattis, “Kuzey Kore’nin provokasyonları bölgesel ve küresel güvenliği tehdit ediyor” dedi.

Güney Kore Savunma Bakanı Song da Kuzey Kore’nin davranışının “giderek daha kötü hale geldiğini” kaydetti.

Güney Koreli bakan gün içinde daha önce gazetecilere yaptığı açıklamada da, Kuzey Kore’ye karşı savaş riskinin sorulması üzerine, “Savaş, basında ve medyada yansıtıldığı kadar kolay birşey değil. Ulusal savunma ve balistik füzeler gibi diğer yüksek teknoloji ürünü silahlardan sorumlu bakanlar olarak, bir savaşa girmenin ağırlığının farkındayız ve bu nedenle de sorunu mümkün olduğu kadar diplomatik ve ekonomik yollarla çözmek için gereken tüm çabaları ortaya koyacağız. Ancak eğer saldırıya uğrarsak o zaman sert adımlar atmak zorunda kalırız” diye konuştu.

Bu arada Mattis, Washington’daki bir toplantıya katılmak için bindiği uçaktan bilinmeyen bir nedenle indirilen Endonezya Genelkurmay Başkanı’ndan kişisel olarak özür diledi.

ABD’nin Endonezya büyükelçi yardımcısı Erin McKee, General Gatot Nurmantyo’nun ABD’ye hareketine neden izin verilmediğine izahat getirmedi ancak sorunun çözüldüğünü söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG