Erişilebilirlik

Meme Kanseri Tedavisinde Mastektomi Yöntemi Tartışılıyor


Meme Kanseri Tedavisinde Mastektomi Yöntemi Tartışılıyor
Meme Kanseri Tedavisinde Mastektomi Yöntemi Tartışılıyor

Meme kanseri olanlarda kanser lenf sistemine de yayıldığı zaman doktorlar kanserli dokuları temizlemek için koltuk altındaki lenf bezlerinin büyük bölümünü veya hepsini ameliyatla alıyor. Bu tedavi oldukça etkili olsa da hasta için kalıcı sorunlar yaratabiliyor. Yeni bir araştırma ameliyatla çok fazla lenf bezini almanın hiçbir yararı olmadığını ortaya çıkardı. Araştırmanın sonuçları meme kanseri cerrahisinde çığır açabilecek nitelikte.

Meme kanseri lenf bezlerine yayıldığı zaman doktorların iki seçeneği var. Ya sentinel lef nodu biyopsisi denilen işlemle ana tümör ve yakınındaki bir ya da iki lenf bezi alınıyor. Ya da lenf bezlerinin büyük bir kısmı çıkarılıyor. Bu yöntem kanseri temizlemede daha etkili olabiliyor ancak omuz ağrısı ya da kolun kalıcı şekilde şişmesi gibi yan tesirleri de beraberinde getiriyor.

California’daki John Wayne Kanser Enstitüsü’nden Doktor Armando Giuliano daha az sayıda lenf bezi alınarak da kanserin yok edilip edilemeyeceğini araştırdı. Doktor şunları söylüyor:

”Daha az lenf bezi almak ağrıyı azaltıyor, iyileşme sürecini kısaltıyor. Hasta aynı gün taburcu olabiliyor.”

Lenf bezlerinin büyük bir kısmı alındığındaysa hasta bir-iki gün hastanede kalıyor. Ameliyat sonrası ağrı da çok daha fazla oluyor.

8 yıl önce meme kanseri olan Bobbie Saunders’a doktoru daha az sayıda lenf bezini alacağını söylediği zaman Saunders rahatladığını anlatıyor:

”Daha çok lenf bezi alınan ve zorluk çeken çok sayıda kişi tanıyordum. O yüzden bu seçenek beni rahatlattı.”

Doktor Giuliano ve Amerika’nın önde gelen kanser merkezlerinden araştırmacılar, meme kanseri sadece bir ya da iki lenf bezine yayılmış 900 hastayı inceledi. Hastaların yarısı daha kolay ameliyatı geçirdi. Her iki grup da radyasyon tedavisi ve kemoterapi gördü. Doktor Guiliano anlatıyor:

”Her iki grupta da 5 yıl hayatta kalma oranı yüzde 92‘ydi. Sentinel nod biyopsisi olan kadınların durumunun en az daha fazla lenf bezi alınanlar kadar iyi olduğunu görmek bizim için çok sevindirici oldu.”

Araştırmacılar kemoterapi ve radyasyon tedavisinin daha kolay olan ameliyatla birlikte uygulanmasının iyileşme şansını arttırdığını söylüyor. Bazı uzmanlar erken aşamada olan ancak lenf bezlerine yayılan meme kanserinin tedavisinde değişiklikler bekliyor. Ancak bazı kanser uzman ve hastaları, standart tedavi değiştirilmeden önce daha fazla kanıt görmek istiyor. Araştırmanın sonuçlarını Amerikan Tabipler Birliği’nin yayın organı JAMA’da bulmak mümkün.

XS
SM
MD
LG