Erişilebilirlik

Maryland Eyaletinde Göçmenlik Referandumu


Maryland Eyaletinde Göçmenlik Referandumu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Amerika’da en az 11 milyon kaçak göçmen yaşıyor. Başkan Obama Haziran ayında 30 yaşın altındaki kaçak göçmenlerin Amerika’da geçici olarak kalıp çalışmalarına olanak tanıyan bir kararname imzaladı. Maryland eyaletindeyse 6 Kasım seçimlerinde seçmenler devlet üniversitelerine giren kaçak göçmenlere burs verilmesini sağlayan yasa için ‘evet’ ya da ‘hayır’ oyu kullanacak. Maryland, kaçak göçmenlere daha az ücret karşılığı yüksek öğrenim imkanı sunan 12‘inci eyalet olabilir

Peru’da doğan Ivette Roman, ailesi tarafından kaçak olarak Amerika’ya getirilen binlerce göçmenden biri. Maryland’da büyüyen ve liseyi iyi dereceyle bitiren Ivette, eyalet üniversitelerinden birine gitmeye hazırlanıyordu.

”Çok heyecanlıydım. Sonunda üniversiteye girip hayallerimi gerçekleştirecektim.”

Ivette’in hayalleri suya düştü. İkamet izni olmadığı için Maryland’de yaşayan diğer gençler gibi o da devlet üniversitelerine düşük ücretle girme hakkına sahip değil.

”Çok üzüldüm, ne yapacağımı bilmiyordum. Üniversite ücretini ödemek için başka yollar bulmaya çalıştım, pes etmeyecektim. İstediğim tek şey üniversiteye gidebilmek.”

Göçmen hakları örgütleri Maryland’de yaşayan seçmenleri kaçak göçmenlerin devlet üniversitelerinde düşük ücretle okumasına fırsat tanıyan yasaya ‘evet’ demeye çağırıyor.

Anne Kaiser, Maryland’da göçmen yasasının diğer 11 eyalettekinden daha sert olduğunu söylüyor.

”Maryland’daki yasa çok daha sert. Sadece çok çalışan, kurallara uyan ve eyalet içinde yüksek öğrenim imkanından yararlanmayı hak eden çocuklara bu hakkı tanıyacağız.”

Seçmenler onaylarsa kaçak göçmenler dört yıllık devlet üniversitesine yatay geçiş yapmadan önce iki yıl boyunca halk eğitim merkezlerinde düşük ücretle öğrenim görebilecek.

Ancak bunun için ailelerinin beş yıl boyunca gelir vergisi ödemiş ve yeşil kart başvurusu yapmış olması şartı aranıyor. Kimileriyse yasaya karşı.

”Tasarı, yasaların çiğnenmesini ödüllendiriyor, gelecekte yasaların çiğnenmesine davetiye çıkarıyor, kurallara uyanlara haksızlık ediyor.”

Amerika Göçmenlik Reformu Federasyonu’ndan Kristen Wiliamson, yasanın kabul edilmesi durumunda üç bin kaçak göçmene anında düşük ücretle üniversiteye girme hakkı doğacağını söylüyor.

”Böyle bir yasa Maryland’a daha çok kaçak girmesine davetiye çıkaracak. Kaçak göçmenlerin Amerika’da çalışması yasak ve bu yüzden eyaletin bu öğrencilere yapacağı yatırımın geriye dönüşümü olmayacak.”

Ivette Roman şimdilik süresi uzatılabilen iki yıllık çalışma izni alabilir ve sınırdışı edilme korkusu olmadan Maryland’da yaşayabilir. Ivette ve diğer genç kaçak göçmenler Maryland’daki yasa tasarısının kabul edilmesinin, üniversite eğitimine, iyi bir kariyere ve Amerikan vatandaşlığına uzanacak yolu açacağını umuyor.
XS
SM
MD
LG