Erişilebilirlik

23 Mart Amerikan Basınından Özetler


Amerikan gazeteleri, haftaya, Corona virüsü haberlerini sayfalarına taşıyarak başlıyor.

”Amerikan Merkez Bankası FED Piyasalara Verdiği Desteğin Kapsamını Genişletiyor”

Wall Street Journal, Amerikan Merkez Bankası FED'in piyasaları desteklemek amacıyla sınırsız miktarda hazine tahvili ve mortgage destekli tahvil satın alacağını bildiriyor. Habere göre; FED'in yeni açıkladığı destek programı, borçlanma maliyetlerini düşürmeyi ve geçen hafta tıkanan kredi piyasalarını açmayı hedefliyor. Buna göre faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi, geçen hafta onaylanan sınırsız tahvil alımı planı kapsamında bankanın bu hafta içinde 375 milyar dolarlık hazine tahvili, 250 milyar dolarlık da mortgage destekli tahvil alacağını bildirdi. FED'den bu sabah yapılan açıklamada, kamu ve özel sektör çapında iş ve gelir kaybını sınırlamak ve Corona salgını hafifledikten sonra vakit kaybetmeden ekonomik toparlanma sağlamak için atılgan hamlelerin bir an önce yapılması gerektiği kaydedildi. FED'in aldığı ilave önlemler arasında yeni kredi tesisleri oluşturmak da yer alıyor. Bunlardan biri, kriz dönemlerinde devreye sokulan ve kısaca TALF olarak bilinen Vadeli Varlık Destekli Tahvil Kredi Tesisi. Banka, 2008 küresel mali kriz sırasında da aynı mekanizmayı çalıştırarak, tüketici ve şirket kredi piyasalarını desteklemişti. FED ayrıca yatırımcılara, kredi kartı ve diğer tüketici kredileri destekli menkul kıymetler satın alması için borç verecek.

”Amerika'nın Corona Tehdidinin Üstesinden Gelip Gelemeyeceğiyle İlgili Şüpheler de Virüs Gibi Yayılıyor”

Washington Post, Corona virüsü Amerika'da yayılmaya devam ederken, kritik bir sorunun gündeme geldiğini yazıyor. Habere göre bu soru; Amerikalılar'ın, Amerikan kurumlarının ve hükümetin, nesilde bir ortaya çıkan türde bir kriz olan Corona salgınının üstesinden gelip gelemeyeceğiyle ilgili. Pandeminin, Amerika'nın siyasi, mali, sosyal ve ahlaki yapısını sınar nitelikte bir kriz olduğunu kaydeden gazete, bu krizden galip çıkılacağına ilişkin sinyal almanın giderek zorlaştığını kaydediyor. Bürokratik alanda atılan yanlış adımların, Corona test kiti sayısının yeterli seviyeye ulaşamamasına yol açtığını yazan gazete, hastanelerin tıbbi malzeme için adeta yalvardığını, doktorların ev yapımı maskeler kullanmak zorunda kaldığını hatırlatıyor. Şu anda bahar tatilinde olan üniversitelilerin ulusal sosyal tecrit kampanyalarına ve tüm uyarılara rağmen plajları doldurması da yaşanan olumsuzluklardan sadece biri. Utah Senatörü Mitt Romney'nin, Corona testi sonucu pozitif çıkan Kentucky Senatörü Rand Paul ile yakın çalışma ortamı içinde olduğu gerekçesiyle kendisini karantinaya aldığını açıklaması üzerine, Trump'ın, ”Öyle mi, çok fena” şeklindeki ifadesini kinayeli bir biçimde dile getirmesi de tepki topladı. Azil duruşması sırasında Trump aleyhine oy kullanan tek Cumhuriyetçi Partili olduğu ve yönetimi sık sık eleştirdiği için Trump'ın öfke duyduğu Senatör Romney'nin eşi Ann Romney'nin MS hastası olduğu, bu nedenle Corona risk grubu içinde yer aldığı biliniyor.

”Corona Virüsü Takibi Arttıkça Kişisel Mahremiyet Azalıyor”

New York Times, Corona pandemisiyle mücadele için ülke nüfuslarını şu anda takip altına almanın, gelecekte bazı hükümetlerin daha otoriter hale gelmesine yol açabileceğini kaydediyor. Habere göre Corona pandemisini kontrol altına almaya çalışan hükümetler sosyal kontrol mekanizması olarak dijital gözleme yöntemlerini devreye sokuyor. Örneğin; Güney Kore'de hükümet kamera görüntüleri, akıllı telefonların lokasyon bildirim verileri ve kredi kartı alışveriş kayıtlarını kullanarak, Corona virüslü hastaların hareketlerini takip ediyor ve virüsün bulaşma zincirlerini belirliyor. İtalya'nın Lombardiya bölgesinde yetkililer, vatandaşların akıllı telefonlarından yayılan lokasyon sinyaline bakarak, sokağa çıkma yasağına kaç kişinin uyduğunu ve herkesin gün içinde katettikleri mesafeyi izliyor. Hatta bir yetkili, bölgede halkın yüzde 40'ının ”çok fazla hareketlilik” içinde olduğunu belirlediklerini söylüyor. İsrail'deyse normalde terörle mücadele operasyonlarında kullanılmak üzere hazırlanan akıllı telefon lokasyon veritabanının, virüse maruz kalan vatandaşları belirlemede kullanılması gündemde. Gazete, alınan tüm bu önlemlerin, gelecekte vatandaşlarının hayatına burnunu sokma eğilimi yüksek otoriter hükümetlerce kullanılabileceği olasılığının kapısını araladığını kaydediyor. New York eyaletinde bu ay çıkarılan bir yasanın Vali Andrew Cuomo'ya pandemiler ve kasırga gibi doğal afetler gibi krizler sırasında, eyaleti sınırsız valilik kararnameleriyle yönetme yetkisi tanınması da kimi uzmanlara göre Amerikan kamuoyunun medeni haklarının kısıtlanması anlamına gelebilecek adımlar atılmasının önünü açabilir.

XS
SM
MD
LG