Erişilebilirlik

19 Mart Amerikan Basınından Özetler


Amerikan gazeteleri bugün de Corona virüsü haberlerine geniş yer ayırıyor.

New York Times, Amerika'da Corona virüsü enfeksiyonu teşhisi için gereken test kitlerinin yetersiz olmasının kaygı yarattığını, ancak Corona enfeksiyonu olduğunu açıklayan ünlülerin sayısının giderek artmasının teste imtiyazlı erişim olduğu iddialarını gündeme getirdiğini yazıyor.

”Corona testi mi yaptırmanız gerekiyor? Zengin ve ünlü olmak işinize yarayabilir”

Habere göre siyasetçiler, ünlüler, sosyal medya fenomenleri hatta NBA takımlarının son günlerde peş peşe Corona testi yaptırması, sıradan Amerikan vatandaşlarının mahrum bırakıldığı testlerin imtiyazlılara nasıl yapıldığı şeklinde soruların su yüzüne çıkmasına neden oluyor.

Bazı ünlüler kendilerini hasta hissettikleri ve test olmak için geçerli nedenleri olduğunu söylerken, diğerlerinin herhangi bir hastalık belirtisi sergilemeden ya da virüs taşıyan kişilere maruz kalmadan test yaptırdıkları ortaya çıkıyor.

Amerika'nın birçok yerinde hasta kişilerin ve sağlık çalışanlarının test yaptıramadığı bu ortamda, zengin ve ünlülerin semptom bile sergilemeden test yaptırabilmesi, elitçilik ve ayrımcı muamele suçlamalarını gündeme getiriyor.

NBA liginde şimdiye kadar sekiz takım, oyuncularının tümüne test yaptırdı. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, New York takımlarından Brooklyn Nets'in her oyuncusuna test yapılmasını eleştirerek, ”Pozitif çıkanlara acil şifalar diliyoruz. Ancak ağır hastalar test olmayı beklerken koca bir NBA takımı testten geçirilmemeli. Testler zenginlere değil, hastalara yapılmalı” dedi.

”Yeni CDC verilerine göre; Amerika'da Corona virüsü nedeniyle hastaneye kaldırılanların büyük kısmı yaşı daha genç olan yetişkinler”

Washington Post, kamu sağlığı yetkililerinin Corona virüsünün yayılmasını engellemede sosyal izolasyona özen gösterilmesi yönünde yaptığı çağrılara ragmen, Amerika'da 50 yaş altındaki birçok kişinin uyarıları dikkate almadığını yazıyor. Habere göre nispeten genç olan bu kesimin sergilediği bu yaklaşımın temelinde salgının erken safhalarında Çin'den gelen ve virüsün gençlerden çok yaşlıları ve kronik rahatsızlığı olanları etkilediği yönündeki veriler yatıyor.

Amerika ve Avrupa'dan gelen verilerse bunun aksini gösteriyor. Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi'nin 12 Şubat- 16 Mart arasında Amerika'da rastlanan vakalar üzerinde yaptığı incelemeye göre; hastaneye kaldırılması gerekecek kadar ağır hasta olanların yüzde 38'i, 55 yaşın altındaydı.

Fransa Sağlık Bakanlığı ise Paris'teki yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören 300 ila 400 Corona virüsü hastasının yarısının 65 yaş altında olduğunu bildirdi. Hollanda'daysa Coronalı yoğun bakım hastalarının yarısı 50 yaş altında.

CDC verilerine göre; Çin gibi Amerika'da da, Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin yüzde 80'i, 65 yaş ve üzerinde. Ancak hastalığı orta ve ağır derecede geçirdiği için hastaneye kaldırılan ve yoğun bakıma alınanların yüzde 53'ünün 65 yaş altında olduğu görülüyor.

”Dünya dolara aç”

Wall Street Journal ise dolara olan talebin hızla yükselmesinin, küresel piyasalardaki kaymayı derinleştirmekle kalmadığını, yabancı para birimlerinin değerini düşürüp borç ödemek için dolara ihtiyacı olan şirket ve yatırımcılara baskı uyguladığını yazıyor.

Son yıllarda yabancı yatırımdan büyük fayda sağlayan Güney Kore'de Kospi Borsası, bugün yüzde 8,4 değer kaybederek, 2009 Temmuz'undan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Mali kurumlar hisselerini satıp dolara dönmeye başlayınca, Güney Kore para birimi won, son on yıldır en düşük değeri gördü. Avustralya doları ise son 18 yılın en düşük değerine geriledi.

Dolara olan talebin çok yüksek olduğunu söyleyen uzmanlar, dolar borcu olan firmaların ileride daha zor duruma düşmemek için şu anda adeta dolar istifçiliği yaptığını kaydediyor.

Öte yandan Amerikan Merkez Bankası FED, Avustralya, Güney Kore ve yedi ayrı ülkenin merkez bankalarına sıfıra yakın faizle milyarlarca dolar borç vermek için geçici bir program üzerinde çalıştığını açıkladı. Döviz swap hatlarının mali piyasalardaki tansiyonu düşürmesi ve en az altı ay devrede olması planlanıyor.

XS
SM
MD
LG