Erişilebilirlik

13 Mart Amerikan Basınından Özetler


13 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Washington Post, corona virüsü salgınının Amerika'da gündelik hayatı alt üst etmeye başladığını yazıyor. Gazete, yıl boyunca merakla beklenen ulusal çaplı spor turnuvalarının iptal edildiğini bildiriyor. Habere göre Mart ayında düzenlenen ve March Madness olarak bilinen üniversiteler arası kadın ve erkek basketbol turnuvaları, ulusal beyzbol ve hokey ligleri maçları, iptal edilen en büyük spor organizasyonları arasında. 1939'dan bu yana erkek, 1982'den bu yanaysa kadın üniversite takımları arasında düzenlenen basketbol şampiyonası, Amerika'da milyonlarca spor tutkununun izlediği en büyük müsabakaların başında geliyor. Broadway'deki tiyatroların, Washington'daki Smithsonian Enstitüsü'ne bağlı hayvanat bahçesi ve tüm müzelerin, Kennedy Sanat Merkezi'nin, Disney World ve Universal Studios parklarının kapatılması da Amerika'da salgına karşı alınan önlemler arasında. Öte yandan gazete, Başkan Trump'ın Çarşamba akşamı kamuoyuna hitaben yaptığı konuşmanın hatalarla dolu olmasının halkı yatıştırmak yerine kaygıları daha da arttırdığını kaydediyor. Habere göre Trump'ın Avrupa seyahat yasağının yanlışlıkla kargo ve ticareti de kapsadığını söylemesi, kafa karışıklığı yarattı. Trump'ın ayrıca corona virüsü krizinin insani bedelinden çok borsalara ve ekonomiye ilişkin verilere odaklanması, salgın tehdidini küçümser gözükmesi, tepki çekti. Ancak habere göre danışmanları, yaptıkları özel görüşmelerde Trump'ı salgının giderek daha çok yayılacağı gerçeğini kabul etmeye hazırlıyor.

New York Times ise Amerika'da corona virüsü testi yaptırmanın hala zor olduğunu yazıyor. Gazete, Başkan Trump'ın isteyen herkesin corona testi yaptırabileceği şeklindeki açıklamasının üzerinden beş gün geçmesine rağmen teste erişimin hala çok sınırlı olduğunu kaydediyor. Gazetenin ülke çapında test yaptırmak isteyen ancak başaramayan vatandaşlarla yaptığı görüşmelere dayandırdığı haberine göre kimileri, corona enfeksiyonlu olduğu doğrulanan kişilerle temas ettikleri halde hiçbir belirti göstermedikleri için test edilmiyor. Kimilerininse salgının yayıldığı kentlerde yaşamalarına, ateş ve şiddetli öksürük tablosu göstermelerine rağmen yurtdışında salgının yaygın olduğu ülkelere gitmedikleri için test talepleri reddediliyor. Bazı şüpheli virüs taşıyıcılarıysa Amerika'da şu anda yaşanan acı gerçek, yani yeterli test kiti olmaması nedeniyle test edilemiyor. Öte yandan gazete, üç haftadan kısa süre içinde İtalya sağlık sisteminin kapasitesinin salgın nedeniyle büyük baskı altında olduğunu kaydediyor. Habere göre Lombardiya bölgesindeki hastanelerde doktor ve hemşireler, corona virüsü hastalarını aciliyete göre sınıflandırmak, kimin tedavi altına alınıp kimin alınmayacağına karar vermek zorunda kalıyor. İtalya'da bu hafta tüm ülkede seyahati kısıtlayan ve sadece eczane ve marketlerin açık kalmasına izin veren sert önlemlerinse geç alındığı görülüyor. Gazeteye göre İtalyan doktor ve hemşireler, kendilerini, gelişmiş Avrupa ülkelerinin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana karşılaşmadığı ölçüde büyük zorlukların içinde buldu.

Wall Street Journal ise corona salgınının ekonomi üzerindeki etkileri giderek daha da derinleşirken Dow Jones Endüstriyel Endeksi'nin 1987'den bu yana en kötü gününü yaşadığını yazıyor. Habere göre Amerikan ekonomisi ve diğer dünya ekonomileri, ticari faaliyetlerin durması ve borsaların ağır kayıplar vermesi nedeniyle gerileme dönemine girmeye her an biraz daha yaklaşıyor. Büyük merkez bankalarının ekonomiyi canlandırmak ve piyasalar üzerindeki baskıyı azaltmak için dün aldığı önlemlerin çok da işe yaramadığı gözlendi. Öte yandan Trump Yönetimi ve Kongre, salgından etkilenen çalışanlara ve işletmelere federal mali yardım yapılmasını öngören tasarı üzerinde anlaşmaya yaklaşmış görünüyor. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip Amerika'da uçuşların, ticari fuarların, konferanslarının, festivallerin, spor müsabakalarının, diğer toplu tüm etkinliklerin iptal edilmesi ve ham petrol fiyatlarının düşmesi, rekor uzunluktaki ekonomik büyüme döneminin sonuna gelindiğine işaret ediyor. Trump'ın Avrupa'ya 30 günlük seyahat kısıtlaması getirmesi ise zaten düşüşe geçen küresel hava ulaşım ve taşımacılığına daha büyük darbe indirecek. Uluslararası Finans Enstitüsü'ne göre küresel ekonomi bu yıl yüzde 1 oranında büyüyecek. 2008 mali krizinden bu yana kaydedilecek en düşük seviyeli kazanıma işaret eden bu oran, birçok ülkenin resesyona girmesi için yeterli.

XS
SM
MD
LG