Erişilebilirlik

11 Mart Amerikan Basınından Özetler


11 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

New York Times, eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın dün altı eyalette yapılan ön seçimlerde Demokrat Parti başkan adayı yarışında kalıcı bir üstünlük elde ettiğini yazıyor. Habere göre Biden, Güney ve Orta Batı eyaletlerinde ırklar arası güçlü bir koalisyon oluşturarak, liberal rakibi Bernie Sanders'ı saf dışı bırakmayı ve partisinin olası başkan adayı olarak aradan sıyrılmayı başardı. Süper Salı ön seçimlerindeki başarısını yineleyen Biden, siyahların, banliyölerde yaşayan kadınların, ılımlı beyaz Cumhuriyetçiler'in ve kırsal kesimin desteğiyle Idaho, Missouri, Mississippi ve dünkü seçimlerin en çok delegeye sahip eyaleti Michigan'da galibiyet elde etti. Dört yıl önce Hillary Clinton karşısında Michigan'da galip gelen Sanders, bu sefer beyaz işçi sınıfının verdiği desteği Biden'a kaptırdı. Sanders'ın sadece radikal değişim vaadinin seçmenleri harekete geçirebileceği şeklindeki iddiasınınsa seçmen kitlelerinde karşılık bulmadığı görüldü. Ancak en liberal seçmenlerle en genç seçmenlerin hala Bernie Sanders'ın arkasında toplandığı gözleniyor. Öte yandan gazete, corona virüsü salgınının yarattığı kaygılar nedeniyle seçim yarışının beklenmedik gelişmelere gebe olabileceğini kaydediyor. Habere göre Sanders ve Biden'ın Ohio eyaletinde düzenlemeyi planladıkları kampanya etkinliklerini iptal etmesi, corona virüsünün Amerikan siyasetine ağırlığını koymaya başladığının ilk işareti oldu. Öte yandan Pazar günü Arizona eyaletinin Phoenix kentinde Pazar günü Biden ve Sanders arasında yapılması planlanan tartışma programında önlem olarak izleyicilerin yer almayacağı duyuruldu. Gazeteye göre siyasi kampanyaların ve seçmenlerle yüz yüze iletişimin belirsiz bir sürece girmesi, tüm yarışın şeklinin tamamen değişebileceği anlamına geliyor.

Washington Post ise Amerika'da corona virüsü salgınıyla mücadele amacıyla atılan adımları ele alıyor. Gazete, virüsün New York'un banliyölerinden New Rochelle'de yayılmasını engellemek için bazı okulların ve kamuya açık toplanma noktalarının iki haftalığına kapatıldığını yazıyor. Habere göre New York eyaleti Valisi Andrew Cuomo, Manhattan'a kısa mesafede bulunan ve 104 kişinin corona testinin pozitif çıktığı bu banliyöyü kontrol altına almanın ”ölüm kalım meselesi” olduğunu söyledi. 10 bin 500 öğrencinin evde kalacağı iki haftalık süre zarfında Ulusal Muhafız birlikleri New Rochelle'de kamuya açık alanları dezenfekte edecek. Vali Cuomo, corona virüsünün New Rochelle'de yayılmaya başladığı nokta olarak belirlenen Young Israel Sinagogu'nun yaklaşık iki kilometre yarıçapındaki alanda devreye girecek uygulamanın tam bir karantina olmadığının altını çizdi. Öte yandan Trump Yönetimi, yüz binlerce federal kamu görevlisinin evden çalışmasına olanak sağlamak için plan yapmaya başladı. Habere göre iki milyon 100 bin federal çalışandan oluşan iş gücünün politikalarını belirleyen Personel İşletme Dairesi, bazı devlet kurumlarının tam zamanlı olarak uzaktan çalışma olanaklarından yararlanması için düğmeye bastı. Ancak devlete ait hassas verilerin ev ortamına taşınmasının yaratacağı riskler ve hükümetin bilgisayar ağlarına erişimin önündeki zorluklar, bu uygulamanın pürüzsüz şekilde başlayıp devam etmesini engelleyebilir.

Wall Street Journal ise Çin'in corona virüsünün yayılmasını engellemek için getirdiği katı uygulamaların salgının hızını kestiğini yazıyor. Habere göre Çin Komünist Partisi 23 Ocak'ta 11 milyon nüfuslu Wuhan'ı ve diğer bazı kentleri karantina altına aldığında kamu sağlığı uzmanları, virüsle mücadeleye getirilen bu ”demir yumruk” yaklaşımının işe yaramayacağını savunmuştu. Ancak şimdi Çin'de yeni corona vakalarının azalması, bulaşıcı hastalıklarla başa çıkmada en etkili yöntemler olarak bilinen, örneğin sadece hastaları tecrit etmek gibi bazı uygulamaların sorgulanmasına neden oluyor. İtalya'nın kendini dünyanın geri kalanından tecrit etmesi, Güney Kore'ninse ülke içinde sıkı seyahat yasakları getirmesi ve vatandaşlarını yakından izlemeye başlaması, Çin'deki uygulamaların benzerleri. Öte yandan Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in salgının çıkış noktası olan Wuhan'ı ilk kez ziyaret etmesi, Komünist Parti'nin coronayla mücadeleden galip çıktığının işareti olarak algılandı. Çin Hükümeti, kendi kontrolündeki mobil telefon operatörlerinden topladığı verilerle karantina uygulamasından kaçanları belirledi. Ateş ölçmek için kapı kapı dolaşan gönüllüleri seferber eden hükümet, sağlıklı insanla risk altındakileri birbirinden ayırmak amacıyla mobil uygulamalar geliştirmesi için teknoloji firmalarına başvurdu. Çin'de Ocak ve Şubat aylarının bazı dilimlerinde çoğu sağlıklı 500 milyondan fazla insan, evlerine kapatıldı. Gazete, bu sayının Amerika ve Meksika'nın toplam nüfusundan fazla olduğunun altını çiziyor.

XS
SM
MD
LG