Erişilebilirlik

9 Mart Amerikan Basınından Özetler


9 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Wall Street Journal, corona virüsünü kontrol altına almak için gösterilen küresel çabaların yoğunlaştırıldığını yazıyor. Amerika'daki eyaletlerin yarısından fazlasında corona enfeksiyonu görüldüğünü kaydeden gazete, İtalya'daysa 17 milyon insanın karantina kapsamına alındığını bildiriyor. Habere göre küresel corona enfeksiyonu sayısı dün 105 bini aşarken Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre Amerika'daki ölüm vakası sayısı 21'e ulaştı. Hayatını kaybedenlerin 16'sı, Washington eyaletinde bir yaşlılar yurdunda kalanlardı. 3 bin 500 kişiyi taşıyan ve 19'ü mürettebat en az 21 kişinin corona enfeksiyonuna yakalandığı Grand Princess yolcu gemisininse bugün California'daki Oakland Limanı'na demir atması bekleniyor. Öte yandan gazete, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimi konusunda anlaşmazlık yaşaması nedeniyle petrol fiyatlarının hızla düştüğünü ve bunun, küresel borsalardaki ani gerilemeyi tetiklediğini kaydediyor. Rusya, Cuma günü, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC'in petrol üretimini günde bir buçuk milyon varil azaltma önerisini reddetmişti. Suudi Arabistan ise buna yanıt olarak Cumartesi günü petrol fiyatlarını düşüreceğini açıklamıştı. Gazete, Rusya'nın piyasa payını ele geçirmeyi amaçlayan Suudi Arabistan'ın petrol üretimini günde on milyon, hatta gerekirse azami kapasitesi olan 12 milyon varile çıkarabileceğini kaydediyor. Rusya ve Suudi Arabistan arasında patlak veren petrol savaşı, Suudi petrol firması Aramco'nun hisselerinin değerinin yüzde 9 düşmesine neden oldu. Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın küresel arenadaki konumu açısından büyük önem taşıyan Aramco, aynı zamanda Selman'ın ekonomik reformlarını finanse eden en kritik fon kaynağı.

Washington Post ise İtalya'nın kuzeyinde 16 milyon insanın hareket etme özgürlüğünü kısıtlayan acil karantina uygulamasının kafa karışıklığına yol açtığını yazıyor. Habere göre İtalya'nın kuzey bölgelerini ülkenin geri kalanından tecrit etme planı, corona virüsü krizine karşı demokratik bir ülkenin attığı ilk büyük adım. Medeni hak ve özgürlüklere ciddi darbe indirebilecek bu planın uygulanma şekli ise bazı soru işaretleri uyandırıyor. Başbakan Giuseppe Conte, yaptığı açıklamada, İtalya'nın kuzeyindeki Lombardiya, Veneto ve 14 diğer bölgede yaşayanların acil durumlar, iş ya da sağlık dışındaki nedenlerle bölge dışına çıkmasının yasaklandığını kaydetti. İtalya Dışişleri Bakanı ise işle ilgili seyahat etmesi gerekenlerin ilgili belgeleri ibraz etmeleri halinde tecrit edilen bölgelerin dışına seyahat etmesine izin verileceğini kaydetti. Adı gizli tutulan bir İtalyan yetkiliye göre seyahat yasağını çiğneyenlerin ve kamu sağlığını tehlikeye atanların 3 ay ila 12 yıl hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor. Öte yandan Alitalia, Milano'nun uluslararası havalimanı Malpensa'dan yaptığı uçuşları askıya aldığını açıkladı. Tecrit bölgesinde okul ve müzelerin kapandığı, düğün ve cenazelerin yapılmadığı, kısıtlı saatlerde açık kalmasına izin verilen restoran ve barlarda müşterilerin birbirlerinden en az bir metre uzakta durmasının zorunlu olduğu bildiriliyor. Öte yandan İtalya'nın turizm merkezlerinden Venedik'in bulunduğu Veneto bölgesinin valisi Luca Zaia, kısıtlayıcı kararların karşılıklı diyalogla alınmadığını söyledi ve bölgenin seyahat yasağı uygulamasından muaf tutulmasını talep etti.

New York Times ise yarın Idaho, Mississippi, Michigan, Kuzey Dakota, Missouri ve Washington olmak üzere altı eyalette yapılacak Demokrat Parti ön seçimleri arifesinde son durumu değerlendiriyor. Gazete, geçen haftaki Süper Salı ön seçimlerinde Joe Biden karşısında hüsrana uğrayan liberal aday Bernie Sanders'ın toparlanması için bu hafta özellikle Michigan'da zafere ulaşması gerektiğini kaydediyor. Habere göre dört yıl önce Hillary Clinton karşısında Michigan'da galip gelen Sanders'ın işi bu sefer daha zor görünüyor. Bunun nedeni, Biden'ın Michigan'da fazla kampanya faaliyeti yürütmemesine rağmen siyah seçmenler ve üniversite eğitimli beyazlar arasında popüler olması. 125 delegeyle yarın ön seçim yapılacak eyaletlerin en kalabalığı olan Michigan aynı zamanda seçimlerin genellikle başabaş geçtiği Orta Batı eyaletlerinden biri. Biden'ın Güney, Sanders'ınsa Batı eyaletlerinde güçlü olması, Demokrat Parti başkan adayının belirlenmesinde sanayinin kalbi sayılan Orta Batı bölgesinin kritik rol oynayacağı anlamına gelebilir. Sanders yarın Michigan'ı alamazsa gazeteye göre 17 Mart'ta Ohio ve Illinois, 7 Nisan'daysa Wisconsin gibi Orta Batı bölgesinin diğer eyaletlerinde yapılacak seçimlerde adaylığını iyice zora sokabilir.

XS
SM
MD
LG