Erişilebilirlik

26 Mart Amerikan Basınından Özetler


26 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Amerikan basını, Başkan Trump'ın Golan Tepeleri'nin İsrail'in egemenliği altında olduğunu tanıyan bildirgeyi imzalamasının yankılarına ve özel yetkili savcı Robert Mueller'ın raporuyla ilgili tartışmalara yer ayırmayı bugün de sürdürüyor.

New York Times, İsrail'de seçimlere iki hafta kala Başkan Trump'ın Golan Tepeleri'nin İsrail toprağı olduğuna ilişkin bildirgeyi imzalamasının, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya sunduğu siyasi bir hediye olduğunu yazıyor. Gazete, Rusya'yla işbirliği iddialarına ilişkin soruşturmadan aklanarak çıkan Trump'ın İsrail'de halen rüşvet, sahtecilik ve güveni ihlal suçlamalarıyla karşı karşıya olan müttefiki Netahyahu'ya destek gösterisinde bulunmaktan mutlu olduğunu kaydediyor. Habere göre Netanyahu dün Beyaz Saray'da Trump'a, ”İsrail'in şimdiye kadar Oval Ofis'te oturan birçok dostu oldu, ama İsrail'in sizden daha iyi bir dostu olmadı,” dedi. Gazete, Trump'ın İsrail'in en yakın dost olduğunu defalarca gösterdiğini kaydediyor. Golan Tepeleri kararının yanısıra Amerika'nın İran nükleer anlaşmasından çıkması ve İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması, Trump'ın İsrail'e verdiği desteğin en açık göstergeleri. Ancak Trump'ın Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı olarak tanıması, Amerika'nın on yıllardır sürdürdüğü Ortadoğu politikasıyla ve Birleşmiş Milletler'in güç kullanarak toprak işgal etmeyi reddeden kararlarıyla çelişiyor. Karar ayrıca Ortadoğu'da tepkiyle karşılaşmaya devam ediyor. Golan Tepeleri'nde yaşayan yerli Suriye halkının haklarını koruyan Al Marsad örgütü, Trump'ın kararının, uzun yıllardır sükunet içinde olan bölgede şiddet olaylarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

New York Times bugün ayrıca son 30 yılın en büyük protesto gösterilerinin düzenlendiği Cezayir'in Arap dünyasında istikrara sahip ender ülkelerden biri olduğunu, ancak Afrika kıtasının bu en büyük ülkesinin belirsiz bir gelecekle yüzleştiğini yazıyor. Gazete, her hafta başkent sokaklarını dolduran on binlerce gösterinin, inme geçirdiği 2013'ten bu yana halkın önüne çıkmayan 82 yaşındaki Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika ve etrafındaki kadronun iktidardan uzaklaşması çağrısı yaptığını bildiriyor. Yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan Buteflika'nın geçtiğimiz ay devlet başkanlığı yarışına beşinci kez katılacağını açıklaması, Cezayir kamuoyu açısından bardağı taşıyan son damla oldu. Habere göre her hafta giderek büyüyen protestolarda bankacılardan kamyon şoförlerine toplumun her kesiminden katılımcı, Buteflika ve temsil ettiği sistemin bir an önce iktidarı bırakması talebinde bulunuyor. Öte yandan hükümet ve güvenlik güçlerinin protestolara müdahalede bulunmadığı gözleniyor. Protestocuların sayısının giderek artması, gösterilerin şiddet kullanarak bastırılması girişiminin ters tepmesi olasılığını yükseltiyor. İlk önce protestolara haberlerde yer vermesi engellenen devlet medyasınınsa artık gösteri haberlerini aktarmaya başladığı gözleniyor.

Washington Post ise Adalet Bakanı William Barr'ın Robert Mueller'ın Rusya soruşturmasına ilişkin ana bulgularını özetlediği mektubu Kongre'ye göndermesinden sonra Demokrat Partililer'in Barr'a karşı atağa kalktığı ve Mueller raporunun 2 Nisan'a kadar Kongre'ye teslim edilmesini talep ettiklerini yazıyor. Gazete, Barr'ın mektubunda Trump ve çevresinin Rusya'yla işbirliği yapmadığı sonucuna varması üzerine Cumhuriyetçiler'in ise Trump'tan özür dilenmesi talebinde bulunduklarını kaydediyor. Öte yandan adı açıklanmayan bazı yetkililer, Mueller'ın Trump'ın adaleti engelleyip engellemediği konusunda net bir sonuca varmadan soruşturmayı tamamlaması karşısında şaşkınlık yaşıyor. Öte yandan Mueller raporunun kamuoyuna açıklanmasının kendisini rahatsız etmeyeceğini, ancak bu kararın Adalet Bakanı'na ait olduğunu belirken Trump ise soruşturmanın ardındaki kişilerin tutumları hakkında da bir soruşturma açılması gerektiği imasında bulundu. ”Çok kötü şeyler yaptılar. Bunun bir daha başka bir başkana yapılmasına asla izin veremeyiz,” ifadesini kullanan Trump, kimlerin soruşturulması gerektiği hakkında net bir söz sarfetmedi. William Barr'ın raporun tamamen ya da kısmen Kongre ve kamuoyuna açıklayıp açıklamayacağıysa bilinmiyor.

Washington Post bugün ayrıca sekiz yıldır Devlet Başkanı Beşar Esat'a sadık kalan Suriyeliler'in savaşın sona ermeye başlamasına rağmen hayat standardının yükselmemesi nedeniyle Esat hükümetine karşı memnuniyetsizlik hissi içinde olduklarını yazıyor. 19 milyon Suriyeli'nin darboğazda olduğunu kaydeden gazete, Birleşmiş Milletler'e göre toplumun yüzde 89'unun yoksulluk çektiğini ve uluslararası gıda yardımına muhtaç olduğunu bildiriyor. Öte yandan başkent Şam dahil hükümet kontrolünde olan ve bu nedenle savaş ve şiddetin en kanlı yüzünü görmeyen kesimlerin de yoklukla karşı karşıya olduğu görülüyor. Habere göre son aylarda hayatın son sekiz yıla kıyasla çok daha zor hale geldiğini söyleyen Şamlılar, savaşın Suriye ekonomisine, ülkenin sosyal dokusuna ve uluslararası toplumdaki yerine verdiği zararı onarmanın kolay yolu olmayacağını anlıyor. Normalden soğuk geçen kış ayları boyunca yakıt ve elektrik sıkıntısı çeken halk, Suriye para biriminin yeniden değer kaybetmeye başlaması nedeniyle fiyat artışından yakınıyor. Savaş ekonomisinin yolsuzlukları körüklemesi, rüşvetin yaygınlaşması ve savaştan dönenlerin iş bulamaması, ekonomik sıkıntıları arttırıyor. Öte yandan Arap yatırımcıların ve Çin fonlarının Suriye'deki yeniden yapılanma çabalarını finanse edeceği, Amerika'nınsa yaptırımları gevşeteceği şeklindeki beklentilerin kısa zamanda gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması, halk arasında hayal kırıklığına yol açıyor.

XS
SM
MD
LG