Erişilebilirlik

19 Mart Amerikan Basınından Özetler


19 Mart Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Washington Post, iki camiye düzenlenen ve 50 kişinin ölümüne neden olan silahlı saldırıdan yalnızca 72 saat sonra Yeni Zelanda'da iktidarda olan koalisyon hükümetinin ülkedeki silah yasalarında köklü değişikliklere gitme kararı aldığını yazıyor. Gazete, çoğu avlanma amaçlı olmak üzere yaklaşık çeyrek milyon silah sahibinin olduğu Yeni Zelanda'da hükümetin saldırıdan hemen sonra harekete geçmesinin, sık sık toplu silahlı saldırılar yaşanmasına rağmen silah kontrolü yasalarının bir türlü sıkılaştırılamadığı Amerika'yla tam bir tezat oluşturduğu yorumunda bulunuyor. Yeni Zelanda hükümetinin silah yasalarında yapılacak değişiklikleri bir hafta içinde açıklaması bekleniyor. Habere göre Christchurch'teki saldırıya kadar birçokları, cinayet oranı son derece düşük olan Yeni Zelanda'da yarı otomatik silahların yaygın olduğundan haberdar bile değildi. Koalisyon ortaklarından merkez sağcı Ulusal Parti Genel Başkanı Simon Bridges, dün yaptığı açıklamada, silah yasalarında her türlü değişikliğe açık olduğunu, hatta taarruz tipi yarı otomatik silahların yasaklanmasının, atılacak doğru adım olacağını söyledi. Öte yandan kimi Yeni Zelandalılar'ın yasalar değişmeden bir an önce silah satın almak için harekete geçtiği, kimilerininse sahip oldukları silahları polise teslim ettikleri bildiriliyor.

Washington Post bugün ayrıca Yeni Zelanda'daki cami saldırılarının bazı sosyal medya platformlarında canlı yayınlanmasının ve YouTube, Facebook ve Twitter gibi firmaların yapay zeka teknolojisini kullanarak görüntülerin yayılmasını otomatik olarak engelleme girişiminin başarısız olmasının yarattığı tartışmaları aktarıyor. Gazete, nefret ideolojisi besleyen kitlelerin tüyler ürpertici saldırı görüntülerini kontrolsuz bir şekilde yaymasının bir ”propaganda darbesi” olduğunu ve bu olayın, sosyal medya platformlarının iş modeline zarar vermeden nasıl daha güvenli hale getirilebileceği tartışmasını körüklediğini kaydediyor. Habere göre cami saldırılarına ilişkin görüntülerin hızla yayılması, gerek Washington gerekse Silikon Vadisi'nde, hükümet ve piyasa güçlerinin sosyal medyayı kontrol altına alamamış olmasının yarattığı kaygıları daha da güçlendirdi. İnsani Teknoloji Merkezi'nin kurucularından olan ve geçmişte Google'da tasarım etiği uzmanı olarak çalışan Tristan Harris, sosyal medyanın ”kontroldan çıkan dijital bir Frankenstein” olduğunu söylüyor. Habere göre Cuma günkü saldırının görüntülerinde örneğin renk tonlarında yapılan ufak değişiklikler, teknoloji firmalarının sakıncalı içerikleri engellemek için geliştirdiği yapay zeka sistemlerini aşmada başarı sağladı. Algoritmaların toplum üzerindeki etkileri üzerine yazdığı ”Matematiksel İmha Silahları” kitabıyla tanınan Cathy O'Neill, Yeni Zelanda'daki saldırı sonrasında İnternet'te yaşananların, büyük teknoloji firmalarının bu sorunu yapay zekayla çözebildikleri yalanını ifşa ettiğini kaydediyor.

Los Angeles Times ise Adalet Bakanı William Barr'ın en büyük önceliklerinden birinin bakanlığının itibar ve güvenilirliğini sağlamak olduğunu, ancak bu konuda en büyük rolü, Rusya soruşturmasını yürüten Robert Mueller'ın raporunun ne kadarının kamuoyuna açıklanacağı konusundaki kararının oynayacağını yazıyor. Gazete, danışmanları ve yakın çevresine göre Barr'ın en büyük amacının Adalet Bakanlığı'nı siyasetten uzak tutmak, hukukun üstünlüğünü sağlamak, kamu güvenini yeniden elde etmek ve 110 bin bakanlık çalışanının moralini yükseltmek olduğunu kaydediyor. Temsilciler Meclisi'nin geçtiğimiz hafta sıfıra karşı 420 oyla Rusya soruşturması raporunun tamamının Kongre'ye ve kamuoyuna sunulması talebinde bulunması ise Barr üzerindeki baskıları arttırıyor. Beyaz Saray sözcülerinden Hogan Gidley'nin Temsilciler Meclisi'nin bağlayıcı olmayan kararını ”saçmalık” olarak nitelendirmesi ve Senato Yargı Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Lindsey Graham'in aynı kararın Senato'da oylanmasını engellemesiyse Barr'ın işini zorlaştırıyor. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nun Demokrat Partili Başkanı Adam Schiff ise Adalet Bakanı Barr'ın Mueller raporunu ve sunulan kanıtları gizlemesi durumunda, bunun sadece Barr'ın itibarını değil, bakanlığın güvenilirliğini de zedeleyeceği uyarısında bulundu. Gazeteye göre başkanlık yetkilerini en çok savunan hukukçulardan biri olan Barr'ın en büyük kaygısı, Rusya soruşturmasına siyasetin karışmış olma ihtimali.

XS
SM
MD
LG