Erişilebilirlik

29 Mart Yaklaştıkça Brexit Gerilimi Artıyor


Avrupa Birliği’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, İngiltere’nin birlikten ayrılma görüşmelerinde fazladan zamana değil kararlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Başbakan Sebastian Kurz ile bir araya gelen Barnier, Brexit sürecinde olası bir uzatmanın İngiltere Parlamentosu’nda sorunu ertelemek yerine çözmeye hizmet etmesi gerektiğine işaret etti.

AB ile İngiltere’nin bazı konuları netleştirmek için çalıştığını belirten Michel Barnier, çekilme anlaşmasını yeniden müzakere açmayacaklarını ve ‘backstop’ mekanizmasını değiştirmeyeceklerini vurguladı. ‘Backstop’, Kuzey İrlanda ve İrlanda arasında fiziksel sınır oluşturulmasının önlenmesini amaçlıyor.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ise, İngiltere sorunsuz bir ayrılık için süreci uzatmak istiyorsa, bunu destekleyeceklerini belirtti ancak, Brexit’in Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce gerçekleşmesi gerektiğine de dikkat çekti. Kurz, “AB’den ayrılmak isteyen bir ülkenin AP seçimlerine girmesi bence saçmadan da öte olur” dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, 29 Mart’ta sona ermesi beklenen AB’den çıkış tarihini erteleyen bir teklifi milletvekillerine sundu. Erteleme süreci uzarsa, İngiltere 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak AP seçimlerine katılmak zorunda.

İrlandalılara da, Brexit sonrası yaşanabilecek zorluklarla ilgili şimdiden uyarılar gelmeye başladı. İrlandalı sürücülerden, Kuzey İrlanda’ya geçerken özel bir sigorta belgesi isteneceği bildirildi.

İrlanda Motorlu Taşıtlar Sigorta Bürosu, uluslararası olarak tanınan 1 milyondan fazla “Yeşil Kart” başvuru belgesinin sigorta şirketlerine dağıtıldığını duyurdu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG