Erişilebilirlik

Mars'taki Robot Gezgin Gezegende Bir Yılda Ne Yaptı?


Mars'taki Robot Gezgin Gezegende Bir Yılda Ne Yaptı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00
Mars’a gönderilen Curiosity ya da Türkçe ‘Merak’ adlı robot gezgin, Kızıl Gezegen’de bir yılını geride bıraktı. Amerika’nın Sesi muhabiri Suzanne Presto, gezgin aracın son bir yıl içindeki faaliyetlerini ve Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın Mars projelerini inceledi.

Curiosity Mars’a ineli tam bir yıl oldu.

NASA, robot gezginin Mars topraklarında bir buçuk kilometreden fazla yol aldığını tahmin ediyor.

Gezgin bu süre içinde gezegende eski bir akarsu yatağına ve belli dönemlerde su olabileceğine dair izlere rastladı. Curiosity ayrıca Mars’ın kaya tabakasında sondaj yapan ilk gezgin oldu ve aslında kızıl gezegenin iç tabakalarının gri renkte olduğunu ortaya çıkardı.

Mars eskiden mikro-organizmalar gibi basit yaşam biçimlerine elverişli ortama sahip miydi?

NASA uzmanı Jim Green’e göre, Curiosity bu sorunun cevabını buldu: “Eski nehir yatağına boşalan bu maddenin yaşama dair tüm unsurları içerdiğini tespit ettik. Mars geçmişte yaşama elverişliydi.”

Green, Mars’ta bir zamanlar yaşama destek verebilecek hidrojen, oksijen ve diğer gazlar bulunduğunu söylüyor.

10 bilimsel inceleme aletine sahip Curiosity, aslında bir gezgin laboratuvar.

Kaya ve kum tahlili yapmak amacıyla araç, sondaj sırasında 75 bin kez lazer ışını ateşledi.

Curiosity ayrıca Dünya’ya 70 bin fotoğraf yolladı. Gezginin asıl görevi yaşam izlerini aramak olmasa da, bulduğu kanıtlar sonraki Mars gezgini projesine büyük katkıda bulunuyor. Green NASA’nın yeni Mars gezginini 2020 yılında göndereceğini söylüyor: “Mars’ın geçmişte yaşama destek sağlayabildiğini artık biliyoruz. Bundan sonra gezegende olası yaşam izlerini arayacağız. Eğer sorunun cevabını bulursak, bu her şeyi değiştirecek.”

NASA Başkanı Charles Bolden’a göre, Mars, güneş sistemimiz içinde dünyaya en yakın özelliklere sahip gezegen: “Eğer Dünya dışında yaşam varsa, ki ben öyle olabileceğine inanıyorum, o durumda Mars bence en yakın olasılıkla yaşamın bulunabileceği gezegen olacak.”

NASA bir yandan yeni Mars projeleri üzerinde çalışırken, görevini sürdüren Curiosity, 150 kilometre genişliğindeki Gale Krateri’ne ilerliyor. Aracın hedefi Sharp dağının eteklerine inerek alt tabakalarını incelemek ve gezegenin geçirdiği evrime ışık tutmak.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG