Erişilebilirlik

'Marslı' Uzaybilim Meraklılarına İlham Kaynağı


“The Martian – Marslı” dünyayla ilişkisi kesilen cesur bir astronotun, bilimi ve zekasını kullanarak çok zor koşullarda hayatta kalma savaşını anlatıyor. Eleştirmenlerinden tam not alan Marslı, hasılat rekoru kırıyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın da ilgisini çeken filmin, genç bilim insanlarına ilham kaynağı olabileceği söyleniyor.

“The Martian – Marslı” adlı filmde, ekibi yeryüzüne döndükten sonra Mars’ta tek başına hayatta kalmayan çalışan Amerikalı astronot Mark Watney’i görüyoruz.

Matt Damon’ın canlandırdığı botanikçi Watney, tipik bir Hollywood kahramanı değil, bilim insanlarına örnek olan rol-modellerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Mars ekibinin komutanı Melissa Lewis’i, Jessica Chastain canlandırıyor.

Chastain’in performansı, Costa Rica’lı uzay bilimi öğrencisi Montserrat Cordero’yu heyecanlandırmış.

Cordero, Texas’taki Uluslararası Uzay Eğitimi Vakfı’nın açtığı uluslararası yaz okulu programını bitirmiş.

Okulun eğitim programları direktörü Justin Kugler, filmdeki rol-modellerin bilim dünyasını olumlu etkileyeceğini söylüyor.

Kugler, “Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında ne kadar fazla kadın görürsek, toplum o kadar iyi etkilenir, Mars’a gitmek gibi önemli görevleri gerçekleştirme şansımız artar.” şeklinde konuşuyor.

Filmde, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Watney’i yeryüzüne getirmek için çok büyük engelleri aşmaya çalışıyor.

Bu sadece bir bilim-kurgu filmi değil. Filmde gördüğünüz bilim ve teknoloji, film yapımcılarına danışmanlık yapan NASA’nın gerçek çalışmalarına dayanıyor. NASA’nın Washington’daki merkezinde yürütülen çalışmalar, Mars’a astronot göndermek için yapılan hazırlıkları da kapsıyor.

NASA laboratuvarlarından biri Mars’tan toprak örnekleri topluyor.

Laboratuvarın Mars Mühendisliği Müdürü Robert Manning, başarılı olmak için ekibinde çeşitlilik olması gerektiğini söylüyor.

Robert Manning, dünyayı başka açılardan gören ve yaratıcılıklarını beraberinde getiren insanlarla çalışmanın çok önemli olduğunu söylüyor.

NASA, filmin dünyadaki genç bilim insanlarına ilham vererek, 2030 yılına kadar Mars’a insan taşıma hedefine ulaşılmasına yardım etmesini umuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG