Erişilebilirlik

Mars Yolculuğu İçin Uyku Araştırması


Rusya Bilimler Akademisi’ndeki deneyde 520 günlük Mars yolculuğunun psikolojik ve tıbbi etkileri belirlenmeye çalışıldı

Sağlık için düzenli uyku kadar önemli bir şey yoktur. Özellikle Mars yolunda iseniz.

3 Haziran 2010’da uluslararası gönüllülerden oluşan altı kişilik bir ekip Rusya’nın Bilimler Akademisi’ne ait bir merkezde 550 metreküplük uzay aracına benzeyen bir simülatöre yerleştirildiler.

Deneyin amacı Mars’a yapılacak 520 günlük yolculuğun nasıl geçebileceğini belirlemekti. Avrupa Uzay Ajansı’nın da desteklediği projede ekip uzun süreli uzay uçuşunun psikolojik ve tıbbi etkilerini araştıran deneyler yaptı, olasılıklar üzerinde çalıştı.

Verileri analiz eden Pennsylvania Üniversitesi ve Baylor Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar geçen aylar içinde ekibin fiziksel hareketlerinde azalma olduğunu, çoğunun uyku kalitesinde düşüş ve gün içinde uyanıklıkta azalma olduğunu gözlemlediler.

Araştırmacı Mathias Basner projenin gelecekte inşa edilecek uzay araçlarında ve uzay kolonilerinde dünyanın 24 saatlik ritminin simüle edilmesinin ekiplerin normal ve sağlıklı uyku düzenleri için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Bu bulgular aynı zamanda Dünya için de geçerli. Sanayileşmiş ülkelerde birçok insan gün içinde daha az hareket ediyor ve iş ve okul yüzünden uykuları bölünüyor. Ancak buna rağmen, makalenin yazarlarından David Dinger insan bedeninin uyku gereksiniminin yiyecek ve suya olan gereksinimi kadar büyük olduğunu hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG