Erişilebilirlik

Mars da Dünya Gibi Buzul Çağı Geçirmiş


NASA'nın buzul çağı geçiren Mars'la ilgili tahmini çizimi
NASA'nın buzul çağı geçiren Mars'la ilgili tahmini çizimi

Amerika’nın Sesi’ne konuşan astronomlar, ‘Kırmızı Gezegen’ olarak bilinen Mars’ın, bundan birkaç bin yıl önce renginin bu kadar kırmızı olmadığını söyledi.

Çoğumuz Mars’ın su olmayan ve toz kaplı bir gezegen olduğunu düşünürüz. Ancak bu son bilgiler, bütün bu düşündüklerimizi çürütür gibi.

Mars değişiyor

Açıklanan son bir araştırma, Dünya’nın en yakın komşusu olan Mars’ın buzul çağı geçirdiğini ve son 370 bin yıldır da ısınmaya çalıştığını öne sürüyor.

Texas, Calorado ve Missouri eyaletlerinden bilim adamlarının çalıştığı bu araştırma Science adlı bir akademik dergide yayınlandı.

Amerika’nın Sesi de, Mars yüzeyinde bulunan buz tabakaları üzerinde radar ölçümleri yapan araştırma ekibinden, Texas Üniversitesi Jeofizik profesörü Isaac Smith ile konuştu.

Smith, Mars’ın da dünya gibi belirli aralıklarla buzul çağı yaşadığını söyledi. Bilim adamı, Mars’ın son yaşadığı buzul çağının 600 bin yıl önce yaşanmış olabileceğini ve bir sonrakinin de 500 bin yıl sonra yaşanacağını da ekledi.

Bu buzul çağı dönemlerinde de Mars beyaz buz ile kaplanabiliyor.

Ve gelen son bilgilere gore de, Mars, ölçülür bir biçimde daha az kırmızı idi.

Yüzeyinde beklenenden daha fazla buzun bulunmasının ötesinde, Mars’ın buzul çağı, Dünya’nınkinden oldukça farklı.

Bilim adamı, öncelikle, Mars’taki kutup buzullarının küçük olacağını söylüyor. Çünkü, Mars’ın kutupları buzul çağı zamanları soğumak yerine ısınıyor.

Bunun nedeni de Mars’ın eksen eğikliğinin Dünya’nınkinden farklı olması. Mars ayrıca Güneş etrafında daha elipse benzer bir yörünge çiziyor. Bütün bunlara gezegenin ince atmosferi de katılınca, buzul çağı farklı yaşanıyor.

Öte yandan, daha sıcak olan kutup noktaları, atmosferde daha fazla suyun bulunması demek oluyor.

Smith, “Buzun görüldüğü bölümler, genelde 30 ve 60 derece enlemlerinin arasındaki bölgeler oluyor. Buralarda buz birkaç metre kalınlığa ulaşabiliyor” dedi. Bu yüzden de, Kırmızı Gezegen, kırmızıdan daha çok beyaz görünüyor.

Mars’ın yıllar içindeki değişiminin her geçen gün daha net bir şekilde anlaşılması, bilim adamlarına, ileri araştırmalarda tam olarak nerelere odaklanacakları konusunda yol gösteriyor. Ve bilim adamları, evrende başka gezegenlerde yaşamın olup olmadığını araştırmaya devam ediyor.

Su, yaşamın oluşması için en önemli faktörlerden biri. Mars hakkında daha fazla şeyler öğrendikçe de, gezegenin oldukça suya sahip bir yer olduğu kanısında kanıtlar artıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG