Erişilebilirlik

Mars Atmosferi Erozyona Uğruyor


Bazı araştırmacılar, Bilim ve Jeofizik Araştırma dergisine yazdıkları makalede, NASA’nın Mars atmosferi ve Buharlaşan Evrim (MAVEN) adlı projesinden aldıkları verilerde, Mars’ın atmosferini yavaş yavaş kaybettiğini gördüklerini iddia etti.

Washington'daki NASA Bilim Projeleri Dairesi’nin yönetcilerinden astronot John Grunsfeld, Mars’ın daha önce, yaşam için gerekli olan katı sıvıyı muhafaza edebilecek bir atmosferinin olduğunu söyledi. Grunsfeld ayrıca, Mars’ın atmosferine ne olduğunun anlaşılmasının, herhangi bir gezegen atmosferlerinin nasıl bir değişim ve evrim geçirdiğini anlamada yardımcı olacağını söyledi. Grunsfeld’e göre, yüzeyinde hücresel canlı barındırabilen çevre ve atmosferi bulunan gezegenlerle, herhangi bir yaşam bulunmayan gezegenlerde yaşanan değişiklerin nedenlerini öğrenmek çok önemli.

Araştırmacılar ayrıca, Mars atmosferinde yaşanan erozyonun güneş fırtınaları sırasında “önemli ölçüde arttığını” söylüyor.

MAVEN projesinden alınan veriler, güneş fırtınasının Mars atmosferini her saniye yaklaşık 100 gram azalttığını gösteriyor. Araştırmacılara göre bu, “Mars da yaşanan iklim değişikliği sürecini hızlandıran en büyük etken.”

Güneş fırtınası saniyede 1,6 milyon kilometre hızla hareket eden ve çoğunlukla proton ve elektrondan oluşan bir akımdan oluşuyor.

Colorado’daki Boulder Üniversitesi'nden MAVEN baş araştırmacısı Bruce Jakosky, Mars atmosferindeki erozyon için “para kasasından hergün birkaç kuruş çalınması, uzun bir zaman sonra büyük bir tahribata yol açar” benzetmesi yaptı. Atmosferde yaşanan erozyonun güneş fırtınaları sırasında arttığını gördüklerini söyleyen Jakosky, güneşin daha güçlü ve aktif olduğu birkaç milyar yıl önce bu kayıp oranının çok daha yüksek olduğunu düşündüklerini açıkladı.

Mars’ta yapılan son araştırmalar, gezegenin bir zamanlar, bugünden çok daha yoğun olan atmosferi sayesinde büyük miktarda su ve sıvının bulunduğunu gösteriyor. Günümüzde Mars’ın atmosferinin çok ince ve soğuk olduğu biliniyor.

Mars Keşif Mekiği, Kırmızı Gezegen’de tuz içeren mevsimsel sıvının var olabileceğini gösteriyor.

MAVEN projesi 2013 yılında başlatılmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG