Erişilebilirlik

Maria Kasırgası Sonrasında Trump Porto Riko’da


Başkan Donald Trump bugün Maria kasırgasının vurduğu Porto Riko’yu ziyaret ediyor. Washington’dan hareketinden önce Beyaz Saray’da gazetecilere açıklama yapan Trump, federal hükümetin gerek Teksas ve Florida’da gerekse de Porto Riko’da kasırga sonrası yürüttüğü çalışmaları övdü.

Trump, “Teksas ve Florida’da A+ aldık ve size şunu söyleyeyim; Porto Riko’da da aynı seviyede iyi iş çıkardığımızı düşünüyorum ve aslında oradaki durum çok daha zordu” diye konuştu.

Trump adayı ziyareti sırasında siyasi liderlerle de görüşecek. Bunlar arasında Porto Riko’nun Demokrat belediye başkanı Yulin Cruz’un da olup-olmayacağı merak konusu, zira Cruz, adadaki yardım çalışmalarını “başarı hikayesi” olarak adlandıran bir yönetim yetkilisine sert tepki göstermişti.

Trump, belediye başkanının, Washington’un felakete yanıtına dair fikrini değiştirmiş olabileceğini düşündüğünü söyledi. Başkan Trump, “Ne kadar büyük iş çıkardığımızın şimdi herkes farkında ve insanlar bunu görüyor” dedi.

Daha çok yapılacak iş olduğunu da kabul eden Trump, kasırgadan etkilenen bölgelere yardımların hızlandırılması için yerel yetkililere daha fazlasını yapmaları çağrısında bulundu.

Trump, “Yerel düzeyde bize daha fazla yardım sağlamalılar. Ama size şunu söyleyeceğim; ilk müdahale ekipleri, ordu, FEMA, hepsi Porto Riko’da olağanüstü bir iş çıkardı” diye konuştu.

Maria Kasırgası Sonrasında Trump Porto Riko’da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:54 0:00

Porto Riko’da 5,5 saat kalması beklenen Trump’ın bu sürede Porto Riko Valisi Ricardo Rossello, askeri personel ve kasırgadan etkilenen kişilerle görüşmesi öngörülüyor. Trump’ın ayrıca, kasırganın vurduğu bir başka yer olan Amerikan Virgin Adaları’nın valisi Kenneth Mapp’le de biraraya gelmesi planlanıyor.

Rossello dün San Juan’da düzenlediği basın toplantısında, adadaki 1100 benzin istasyonundan 720’sinden fazlasının şu anda faaliyet gösterdiğini ve gelecek günlerde ABD ana kıtasından daha fazla yakıt malzemesinin gelmesini beklediğini kaydetti.

Vali, su ve kanalizasyon servisinin yarıdan fazlasının hala tamir edilmediğini, federal ve yerel yetkililerin adadaki 69 hastanenin 50’sinde faaliyetlerin devam etmesi için birlikte çalıştığını belirtti. Vali Rossello, ABD Donanması’na ait hastane gemisi Comfort’un bugün ya da yarın adaya ulaşmasının beklendiğini de bildirdi.

Rossello, Trump yönetiminin kasırga felaketine verdiği yanıtı genelde överken, Belediye Başkanı Cruz ve çok sayıda vatandaş ise yardım çalışmalarının yavaş bir hızda ilerlediği ve bu durumun da binlerce felaketzedenin yaşamlarını tehlikeye attığı eleştirisinde bulunuyor.

Trump geçen Cumartesi günü belediye başkanı tepki göstererek, ona Demokratlarca “Trump’a karşı kötü davran” diye tembih edildiğini öne sürmüştü.

Kendi evi de kasırgada hasar gören Cruz, ailesiyle birlikte bir barınakta yaşıyor.

Cruz önceki gün ABC televizyonuna yaptığı açıklamada Trump’ın bu sözlerinin sorulması üzerine, “Tek bir hedef var ve o da hayatları kurtarmak. Yürütülen her diyalog sonuçlar üretmek üzerine olmalı. Geçen hafta ya da hatta bu hafta yaptığım tüm yaptığım iş, yardım istemekti” diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG