Erişilebilirlik

Maria Kasırgası Porto Riko’yu Vurdu


Maria Kasırgası, Dominika adasının ardından Porto Riko’yu vurdu. Amerika’ya ait Porto Riko adasını bugüne kadar vuran en sert kasırgalardan biri olan Maria Kasırgası adada evlerin çatılarını ve kapılarını uçurdu, elektrik santralinin altyapısına büyük zarar verdi. Onlarca yerleşim yeri kullanılamaz hale geldi.

Karayipler’de en az dokuz kişinin ölümüne neden olan Maria Kasırgası, Çarşamba günü Porto Riko’nun güney doğusundaki Yabucoa kasabasını “Kategori 4” şiddetiyle vurdu. Kasırga saatte 250 kilometre hızla esen rüzgarlara neden oldu.

Başkent San Juan’da birçok yeri su bastı.

Vali Ricardo Rossello, ülkenin modern tarihinde bu büyüklükte bir felaketi daha önce yaşamadığına dikkat çekti.

Adada kasırga yaklaştığı sırada çatılar uçuyor, pencereler kırılıyor, ağaçlar devriliyor ve 900 bin kadar kişinin evlerine elektrik verilemiyordu.

Kasırgaların şiddeti nasıl ölçülüyor?

Daha önce şiddeti “Kategori 5” olarak açıklanan Maria Kasırgası saatte 281 kilometre hızla esen rüzgarlar Porto Riko’yu vurdu. Maria Kasırgası, Amerika’yı vuran üçüncü en güçlü kasırga olma özelliğini taşıyor. Meteoroloji uzmanlarının kasırgaların şiddetini ölçmekte kullandıkları yöntem hava basıncıyla bağlantılı. Bir kasırganın merkezi basıncı ne kadar düşük olursa şiddeti o kadar fazla oluyor. Bu ay başında Florida’yı vuran Irma Kasırgası’nın basıncı 929 milibardı. Maria’nın basıncı ise 917 milibar.

Porto Riko’daki en son “Kategori 4” şiddetindeki kasırga, adayı 1932 yılında vurmuştu.

Trump’tan mesaj

Başkan Donald Trump, Maria Kasırgası’nın Porto Riko’yu vurduğu haberinin gelmesinin ardından Twitter’da bir mesaj yayınladı. Trump “Dikkatli olun, kalplerimiz sizinle, size yardım edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kasırganın adayı vurmasından bir gün önce 4 bin 400 kişi barınaklara yerleştirilmişti.

Maria, Porto Riko’dan önce Dominika adasını vurmuştu. Başbakan Roosevelt Skerrit, Facebook’tan kendi evinin uçan çatısının görüntülerini paylaşmıştı.

Öte yandan meteoroloji uzmanlarını endişelendiren bir diğer kasırga olan Jose kasırgasının şiddeti tropik fırtınaya düştü. Rhode Island ve Massachusetts’in kıyı bölgeleri için tropik fırtına uyarısı yapıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG