Erişilebilirlik

Maria Porto Riko'yu Karanlığa Gömdü


Maria Kasırgası, Maria Kasırgası, Porto Riko adasını karanlığa gömdü. Adanın tamamında elektrikler kesik. Kasırga beraberinde getirdiği yıkıcı rüzgarlar ve su baskınlarıyla Porto Riko’nun kuzey kıyılarına doğru ilerliyor. Amerika Ulusal Kasırga Merkezi, Maria'nın şiddetinin Porto Rika'ya vurmasından sonra azaldığını ve "Kategori 3"e düştüğünü açıkladı. Kasırga adanın kuzeybatısından yeniden Atlantik Okyanusu'na doğru ilerliyor.

Maria Porto Riko'yu Karanlığa Gömdü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Miami’de bulunan Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın en yıkıcı kısmı olan merkezinin Porto Riko’nun başkenti San Juan’ın 40 kilometre batısında olduğunu açıkladı. Ulusal Kasırga Merkezi, Dominik Cumhuriyeti’nin de tropik fırtına koşullarından yakında etkilenmeye başlayacağını belirtti. Turks and Caicos adaları ve Bahamalar’ın güneyi de şimdiden fırtına koşullarıyla karşı karşıya. Kasırganın buraya ulaşması Perşembe akşamını bulacak.

Kasırgaların şiddeti nasıl ölçülüyor?

Daha önce şiddeti “Kategori 5” olarak açıklanan Maria Kasırgası saatte 281 kilometre hızla esen rüzgarlarla Porto Riko’yu vurdu. Maria Kasırgası, Amerika’yı vuran üçüncü en güçlü kasırga olma özelliğini taşıyor. Meteoroloji uzmanlarının kasırgaların şiddetini ölçmekte kullandıkları yöntem hava basıncıyla bağlantılı. Bir kasırganın merkezi basıncı ne kadar düşük olursa şiddeti o kadar fazla oluyor. Bu ay başında Florida’yı vuran Irma Kasırgası’nın basıncı 929 milibardı. Maria’nın basıncı ise 917 milibar.

Porto Riko’daki en son “Kategori 4” şiddetindeki kasırga, adayı 1932 yılında vurmuştu.
Amerika’yı, Amerikan adalarını ve Hawaii’yi daha önce bundan daha güçlü vuran kasırgaların sayısı yalnızca iki. Bunlardan ilki 1935’te Eylül ayı başında Florida Keys’i vuran kasırga, ikincisi de 1969’da Meksika Körfezi’ni yerle bir eden Camille kasırgası.

Fransız adası Guadeloupe’deki ölü sayısı da ikiye çıktı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG