Erişilebilirlik

Man Adası Belgeleri Hem Meclis Hem de Yargı Yolunda


Türkiye iktidarıyla muhalefetiyle bir yandan Sarraf davasıyla ilgili ABD’deki gelişmeleri takip ederken diğer yandan da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı “Man Adası” belgelerini tartışmayı sürdürüyor. Dün Cumhuriyet Halk Partisi, bu konuya açıklığa kavuşturmak amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdi.

Bugün ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kılıçdaroğlu’nun iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.

Savcılık soruşturmasının başlatılmasının öncesinde CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgeleri komisyon kurulsa da kurulmasa da Cuma ya da Cumartesi günü bir basın toplantısıyla kamuoyuna sunacaklarını belirtti.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Özgür Özel, “CHP bugün önergesini Meclis’e indirecek. AKP’liler belgeleri merak ediyordu. ‘Evet’ oyu verirlerse belgeler direkt ellerinde. ‘Hayır’ oyu verirlerse sorumluluk onların sırtındadır ama CHP, belgeleri belki yarın belki yarından da yakın kamuoyuna sunacak. Belgeleri merak eden herkesin merakı tatmin olacak. Eğer AKP dört bakan konusunda yaptığı yanlışı bir kez daha tekrar ederse buyursun yapsın. Ama ‘Evet’ oyu bu pislikten arınmak için doğru yoldur” dedi.

Özel, CHP’li milletvekilleri hakkında yüze yakın fezlekeyi Meclis’e gönderen cumhuriyet savcılarının para transferi iddialarıyla ilgili henüz resen bir soruşturma başlatmamış olmasına da tepki gösterdi.

Yarkadaş: “499 çeşit vergi varken vergi cennetine gitmek siyasi ahlak sorunu”

Amerika’nın Sesi’ne konuşan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da araştırma komisyonunun kurulması önerisinin reddedilmesi halinde AKP’nin belgelerin doğruluğunu kabul etmesi anlamına geleceğini söyledi.

Yarkadaş, “Gelsinler komisyonun kurulmasını kabul etsinler. Eğer reddederlerse belgelerin sahte olduğu iddialarının temelsiz olduğu ortaya çıkacak. Burada siyasi etik problemi var. Biz siyasi ahlakı tartışıyoruz. Siz ne iş yaptınız da o gemileri aldınız, satıyorsunuz. Üstelik siz bu milletten 499 çeşit vergi alırken neden vergi cennetine gidiyorsunuz?” dedi.

Erdoğan: “FETÖ’nün ellerine tutuşturduğu belgeleri kullananlardan bu ihanetin hesabı sorulacaktır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 2011 yılında oğlu Burak Erdoğan, eniştesi Ziya İlgen, kardeşi Mustafa Erdoğan, dünürü Osman Ketenci ve eski özel kalem müdürü Mustafa Gündoğan’ın vergi cenneti Man adasında 1 sterlin sermayesi olan Bellway şirketine yaklaşık 15 milyon dolar tutarında para gönderdiğini iddia eden CHP liderine sert sözlerle yüklendi.

Erdoğan, “Daha önce (Meclis) grubumuzda bilmem kaç tane FETÖ’cü vekili açıklayacağını söylemiş, bu sözünü yutmuştu. Şimdi Amerika’da FETÖ’cü vekillerin hangi partiden olduğu ortaya çıkıyor. Yargının yakalama kararı verdiği CHP’li iki tane milletvekili. ABD’de kurulan kumpasın bizzat içindeler. Ana muhalefet bunun yükünü daha çekemez, çekmemeli. Bunun adı ana muhalefet değil, ana hıyanettir. FETÖ’nün ellerine tutuşturduğu belgeleri kendileri kullanan, kimi zaman da yurtdışına teslim eden bu kişilerin ülkemize yaptıkları ihanetin hesabı mutlaka sorulacaktır. Siz sıkı bir siyasi mücadele için ortaya çıkıyorsunuz, karşınızda karikatür tipli birini buluyorsunuz” dedi.

Daha önce Kılıçdaroğlu’na 1,5 milyon TL tutarında dava açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha ağır bir başka daha dava açılacağını da söyledi.

Yıldırım: “İtibar cinayeti işleyen Kılıçdaroğlu şapa oturacak”

Başbakan Binali Yıldırım da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la aynı görüşü paylaşıyor. Yıldırım’a göre, “yalan yanlış belgelerle” Cumhurbaşkanı’na “itibar cinayeti” işlemeye kalkan CHP Genel Başkanı “şapa oturacak”: “Sayın Kılıçdaroğlu grup toplantısında eline bir tomar kağıt alarak, heyecanla, şevkle Sayın Cumhurbaşkanımızın yakınlarının üzerinden bir itibar cinayeti işlemeye kalkmıştır. Yalan yanlış belgelerle, aklı sıra akrabalar üzerinden cumhurbaşkanımızı itibarını zedeleyeceğini zannediyor. Mal bulmuş mağribi gibi şiddetle, celalle Cumhurbaşkanımızın şahsına hakaret etmeye devam ediyor. Geçmişte Sayın Kılıçdaroğlu buna benzer onlarca asılsız iddiada bulunmuş, her zamanda da, her seferinde de şapa oturmuştur. Bugün de durum bundan farklı değildir.”

Kılıçdaroğlu belgeleri FETÖ’den almadığını açıkladı

Cumhurbaşkanı’nın “ihanet”le Başbakan’ın ise “itibar cinayeti” ile suçladığı CHP Genel Başkanı’ysa bugün İstanbul’da katıldığı “Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi”nde Meclis Grup Toplantısı sırasında gündeme getirdiği belgeleri FETÖ mensuplarından almadığını açıkladı.

“Man Adası olayı şöyle önemli. Vatandaşına dönüp diyeceksin ki vergi ver. Ama Ankara'daki beylerin çocukları Türkiye'de vergi ödememek için başka ülkelere gidip şirket kuruyorlarsa burada ahlaki bir sorun var demektir.

Bunları veren bir insan tabii. Uzaydan almadım. Bunlar bize geldi diye hemen ortaya çıkmadık. Baktık, araştırdık, doğrulattık” diyen Kılıçdaroğlu, toplantıda kendisine “FETÖ'cüler mi verdi?” diye soran gazeteci Ayşe Arman’a, “Yok efendim ilgisi yok. Bu ülkede, bu ülkeyi seven, bu ülkenin çıkarlarını milyonlarca bürokrat var. Onlar yurtsever insanlar. Haksızlıklara tahammül edemeyen insanlar var” yanıtını verdi.

MHP: “Kılıçdaroğlu elinde salladığı belgeleri yargıya intikal ettirmeli”

Meclis’teki muhalefet de ikiye ayrılmış durumda.

Bugün bir açıklama yapan Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli AKP’nin “belgeler savcılığa verilsin” yaklaşımını benimsedi.

MHP lideri, “Kılıçdaroğlu’nun elinde salladığı belgelerine ne kadar doğru, ne kadar sahte olduğu şu an için belirsizliğini muhafaza etmektedir. Eline bir yolla geçirdiği belgeleri istismar etmek yerine, derhal ve süratle yargıya intikal ettirmesi şu aşamada en mantıklı, en meşru yoldur. CHP’nin konuyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasıyla ilgili talebi, AKP’nin sayısal çoğunluğu dikkate alındığında yalnızca siyasi tartışmaları artırmaya yarayacak gerçekçi olmayan beyhude bir beklenti, belirgin bir kriz temennisidir” dedi.

HDP’li Kerestecioğlu: “Meclis’in görevi pis kokuları, çürümüş siyaseti araştırmaktır”

Bir diğer muhalefet partisi HDP ise Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önerisine tam destek veriyor.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Darbeyi bilen enişte Ziya İlgen’in 2,5 milyon dolar parası varmış. Emekli öğretmenin nasıl 2,5 milyon dolar parası olur? Sayın Erdoğan (Halkbank eski Genel Müdürü) Süleyman Aslan’ı ‘saf ve dürüst’ olarak tanımlamıştı şimdi ‘o rüşvet aldı’ deniyor. Meclis’in görevi bu pis kokuları, çürümüş siyaseti araştırmaktır” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG