Erişilebilirlik

Batı Irak'ta Diplomatik Baskıyı Arttırıyor


Batılı üst düzey diplomatlar İslamcı militanların ilerleyişine karşı Iraklı liderlere birlik çağrılarını arttırıyor

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Bağdat’a giderek Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile görüştü. Hague daha sonra Erbil’e geçerek Özerk Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile biraraya gelecek.

Hague Irak’ın, varlığına yönelik ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğunu ve siyasi birliğin bu tehdidin önlenmesinde en önemli unsur olduğunu söyledi.

Paris’te Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ile biraraya geldi. Fabius Irak’ın “zor durumda” olduğunu ancak Iraklılar'ın birleşeceklerini umduğunu bildirdi.

Bu hafta Maliki ve Barzani ile görüşen Kerry ise Fabius'a Irak’ta tüm ülkeyi temsil eden bir ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda anlaştıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Pazartesi günü Iraklı liderlerin kendisine 1 Temmuz’a kadar seçim sonuçlarına göre yeni bir hükümet kurma çalışmalarına başlama sözü verdiklerini söylemişti.

Şii Başbakan Nuri el Maliki'nin Sünniler'i dışlayıcı politikalar izlediğini düşünen ABD daha kapsayıcı bir birlik hükümeti kurulmasını istiyor.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ise, İslamcı militanların ilerleyişini durdurmaya yardımcı olması için bir acil durum hükümeti kurulması önerisini reddetti.

Maliki televizyonda yaptığı konuşmada böyle bir girişimin anayasa ve 30 Nisan parlamento seçimlerinin sonuçlarına ters düştüğünü öne sürdü.

Bu arada Amerika Irak’a militanlarla savaşta yardımcı olmak amacıyla 300 askeri danışman gönderiyor. İlk grup Salı günü göreve başlarken önümüzdeki günlerde daha çok sayıda danışmanın Irak’a varması bekleniyor.

Ayrıca Amerikan uçakları Irak üzerinde istihbarat toplamak için günde 30 ila 35 keşif uçuşu yapıyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler verilerine göre Irak’ta sadece Haziran ayı içinde çoğunluğu sivil 1000’in üzerinde kişi hayatını kaybetti. Mayıs ayına kadar 4 bin 500 kişinin öldüğü Irak’ta 2008’den beri en çok kaybın yaşandığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG