Erişilebilirlik

Mali Uçurum Riski Borsalara Yansıdı


Washington’da vergiler ve kesintiler konusunda siyasi liderler arasında yaşanan anlaşmazlık Amerikan ekonomisine olumsuz yansıyor. Borsalarda düşüş yaşanırken, Noel alışveriş sezonu da beklenenden biraz daha yavaş geçiyor.

Amerikan ekonomisinin yavaşlayacağı kaygısıyla petrol fiyatları varil başına 89 doların altına indi. Amerikan hisse senedi borsalarında sabah saatlerinde düşüş yaşandı.

Cuma günü açıklanan bir rapor da tüketici güven endeksinin düştüğünü ortaya koydu. Tüketici güven endeksinin düşmesi, Amerikan ekonomisinin itici gücü olan tüketim harcamalarının azalacağı anlamına geliyor.

Başkan Barack Obama ve Kongre’deki Demokratlar, Cumhuriyetçilerle vergiler ve kamu harcamalarındaki kesintiler konusunda anlaşamıyor.

Zenginlerden daha fazla vergi alınması ve sosyal güvenlik programlarında kesinti yapılması iki tarafı karşı karıya getiren en önemli iki unsur olarak öne çıkıyor. 1 Ocak tarihine kadar anlaşma sağlanamazsa tüm vergi mükelleflerinin vergileri artacak ve kamu harcamalarında otomatik harcama kesintileri başlayacak.

Birçok ekonomist, vergilerin artması ve harcamaların kısılmasıyla birlikte Amerikan ekonomisinin tekrar durgunluğa girmesinden endişe ediyor. Amerikan ekonomisinin durgunluğa girmesi dünya ekonomisini da olumsuz etkileyebilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG