Erişilebilirlik

'Mali'deki Operasyona Afrikalı Birlikler Önderlik Etmeli'


Fransa Dışişleri Bakanı, Mali’nin kuzeyindeki İslamcı militanları püskürtme görevinde liderliği, Afrika ülkelerine bağlı barış gücü birliklerinin üstlenmesi zamanının geldiğini söyledi.

Fildişi Kıyısı’nın ticari merkezi Abidjan’da düzenlenen Batı Afrika Liderleri zirvesinde konuşan Laurent Fabius, Avrupa ülkelerinin de Mali ordusunu eğiteceğini açıkladı.

Zirvede Fransız birliklerine destek amacıyla Afrika ülkelerinden Mali’ye daha fazla barış gücü askeri gönderilmesi tartışıldı.

Komşu ülkeler, Fransa’nın geçen hafta askeri müdahalede bulunduğu Mali’ye en az 3 bin asker gönderecek. Fransa operasyonu, Mali’nin kuzeyini denetimi altında tutan İslamcı militanların ülkenin tamamına yayılmasını engellemek için düzenlediğini bildirdi.

Dün Fransız ordusunun desteğindeki Malili askerler, militanların elinden Diabaly ve Konna kentlerini geri almıştı.

Mali’de halen bin 800 Fransız askeri bulunuyor, ancak Fransa bu sayıyı önümüzdeki günlerde 2 bin 500’e çıkarmayı planlıyor.

Fransa ve Batı Afrika Birliği’ne bağlı güçlerin baskısı, el Kaide bağlantılı militanların Mali’nin güneyine ilerlemesini durdurabildi. Ancak militanlar halen ülkenin kuzeyini kontrol altında tutuyor.

Mali’de geçen yıl Mart ayında düzenlenen bir askeri darbe, ülkede büyük bir yetki boşluğu yaratınca bunu fırsat bilen İslamcı militanlar kuzeyden başlayarak denetim alanlarını genişletmeye başladı. Militanları denetimleri altındaki bölgelerde sert şeriat yasası uyguluyor.

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’ne göre şiddet olayları Mali’de çok sayıda kişinin evlerini terk etmesine yol açtı. Örgüt, ülke içinde 300 bin sığınmacı ve başka ülkelere sığınma olasılığı bulunan 400 bin mülteci için hazırlıklara başladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG