Erişilebilirlik

Mali’de Terör Saldırısı: Üç Ölü


Mali’nin Bamako kentindeki Radisson Blu Oteli’ne karşı girişilen terör saldırısında en az üç kişinin öldüğü, onlarca kişinin rehin alındığı bildiriliyor. Associated Press Ajansı’na göre, otelde kalan 140 kişiyle 30 çalışan rehin tutuluyor. Amerikan haber ajanslari ve CBS Televizyonu, rehin alınanlardan 80 kişinin Kuran’dan ayetler okuduktan sonra serbest bırakıldığını bildiriyor.

Merkezi Brüksel’deki Rezidor Otel Grubu’nun işlettiği Radisson Blu Otel’de 140 konukla 30 çalışanı rehin tutanların ağır silahlı teröristler olduğu yolunda haberler alınıyor. Mali’nin Bamako kentindeki yerel televizyonlar, otelin lobisinde çok sayıda saldırgan bulunduğunu gösteriyor. Otelin güvenlik kuvvetleri tarafından kuşatıldığı ve kaçmayı başaran otel konuklarıyla çalışanlarının birlikler tarafından güvenli bir yere götürüldüğü gelen haberler arasında.

Mali ordusuna bağlı özel birliklerin otele girdiği ve binayı ‘kat kat’ boşalttığı bildiriliyor. Malili komutan Modibo Nama Traore Associated Press Ajansı’na, en az 30 kişininserbest bırakıldığını ve saldırganlarla temasa geçme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Traore’ye göre konuklardan biri, Kuran’dan dua okuduktan sonra otelden ayrılmasına izin verildi.

Radikal İslamcı bir terör örgütünün saldırısına uğradığı söylenen otelde kaç militant bulunduğu henüz bilinmiyor. Paris’te altı ayrı mekanda IŞİD’in geçen Cuma günü giriştiği ve 129 kişinin öldüğü terör saldırılarının ardından meydana gelen Bamako saldırısından Mali’nin yarısını ele geçiren ve 2012’de Fransız birlikleri tarafından bölgeden çıkarılan terör gruplarının sorumlu olabileceği tahmin ediliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, “ Dost ülke Mali’yle dayanışma içindeyiz, güçlü olmalıyız” dedi. Malili askeri yetkili Traore, oteli “Allahu Ekber” diye bağıran 10 silahlı saldırganın bastığını ve korumalara ateş açtığını söyledi. Otel çalışanlarından Tamba Diarra da telefonda, saldırıda el bombaları kullanıldığını anlattı.

Mali’deki Amerikan Büyükelçiliği, Amerikan vatandaşlarına, saldırının devam ettiğini ve kendilerini korumaları gerektiğini bildirdi. Fildişi Sahili’nden Monique Kouame Affoue Ekonde adlı bir kadın, kendisiyle bir Türk kadının güvenlik kuvvetleri tarafından otelden kurtarıldığını söyledi. Kadın, saldırganların beşinci ve altıncı katları basması sırasında kurtarıldıklarını anlattı. Anadolu Ajansı, otelde kalan Türk Hava Yolları görevlisi beş Türk’ün serbest bırakılan rehineler arasında olduğunu açıkladı.

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders otelde dört Belçika vatandaşının kaldığını ancak bu kişilerin durumunu bilmediklerini söyledi. Çin Devlet Televizyonu, en az 10 Çin vatandaşının oteldeki odalarında saklandığını haber verdi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG