Erişilebilirlik

Mali'de 13 Fransız Askeri Öldü


Arşiv foto
Arşiv foto

Fransa'nın Barkhane Operasyonu çerçevesinde Mali'de görev yapan 13 askeri, operasyon sırasında meydana gelen helikopter kazası sonucu yaşamını yitirdi. Fransız ordusu, Mali'de son 36 yılın en büyük kaybını verdi. Haberi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'ndan yaptığı bir açıklamayla şahsen duyurdu.

Dün akşam saat 19.00 sularında havalanan bir Tiger taarruz ve bir Cougar nakliye helikopteri, dağ paraşütçüsü ve komando erlerinin de olduğu 13 askerle Mali'nin Liptako mevkiinden havalandı. Mali, Nijer, Burkina Faso ortak sınırına açılan Liptako bölgesi, son haftalarda terörle mücadele operasyonlarının yoğunlaştığı bir bölge. İstihbarat birimlerinden alınan bilgiye göre, cihatçı örgüt yapılanmasına karşı operasyona çıkan iki helikopter saat 19.40 sularında havada çarpıştı.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Macron, "Mali'de terörizme karşı mücadele verirken, Fransa için ölen 13 askerin hatırası önünde saygıyla eğiliyorum" dedi. Macron, "Ailelerin acısını paylaştığımı belirtir, bütün ulusun dayanışma duygularıyla, en içten başsağlığı dileklerimi iletirim. Fransız ordusu ve silah arkadaşlarına da destek ve başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

Savunma Bakanı Florence Parly, kazanın nasıl meydana geldiğini ortaya çıkarmak için iç soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Sahel'de 38 asker öldü

Fransız ordusu, 1983 yılında, Lübnan’ın başkenti Beyrut'taki Drakkar saldırısından bu yana son 36 yılın en ağır asker kaybını verdi. Mali'de yaşamını yitiren 13 askerle birlikte, Fransa'nın Sahel bölgesinde 2013 yılından bu yana sürdürdüğü Barkhane Operasyonu çerçevesinde ölen asker sayısı 38'e yükseldi.

Fransa'nın 5 yıldır cihatçı teröre karşı başlattığı Barkhane Operasyonu çerçevesinde 4 bin 500 askeri Sahel bölgesinin beş ülkesinde, yerel ordularla birlikte görev yapıyor. Ancak, AB'den Almanya ve İngiltere'nin yalnızca mühimmat desteği verdiği operasyonda, Fransa yerel güçlerle tek başına kaldı.

Barkhane Operasyonu çıkmazda

Uzun süredir uzmanlar, bölgede durumun giderek içinden çıkılmaz bir hal aldığını ve cihatçı örgütlerin daha çok güç kazanmaya başladığını belirterek, Fransız ordusunun ya geri çekilmesi, ya da mevcut varlığını diğer ülkelerden de destek alarak arttırması gerektiği uyarısında bulunuyordu.

Fransa'nın operasyon yaptığı G5 Sahel adı verilen 5 ülke, Moritanya, Mali, Nijer, Çad ve Burkina Faso, Birleşmiş Milletler'in yoksulluk listesinde son 10 ülke içinde yer alıyor.

Fransız ordusunun varlığı, cihatçı örgütler tarafından yoksulluk içinde kıvranan yerel halk üzerinde olumsuz bir siyasi propaganda aracı olarak kullanılıyor.

Operasyonun uzaması ve giderek Fransa karşıtı bir havaya dönüşmesi üzerine, sorumluluğu AB ülkeleriyle paylaşma çabası harcayan Fransa'nın G5 Sahel ülkeleri ile AB'yi buluşturma çabaları da etkin sonuç vermiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG